Speranță pentru suferinzii de cancer. „Casa Soarelui” s-ar putea redeschide!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Centrul de Îngrijiri Paliative va funcționa sub administrarea Spitalului Județean

Speranță pentru suferinzii de cancer. „Casa Soarelui” s-ar putea redeschide!

Administrație 21 Mai 2018 / 18:12 3192 accesări

Constănțenii care suferă de cancer în fază terminală au un nou licăr de speranță după ce, toamna trecută, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” și-a închis porțile. Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru preluarea clădirii în care a funcționat centrul și transformarea sa în secție exterioară a Spitalului Județean, cu același scop: îngrijirea persoanelor care suferă de boli incurabile în fază terminală.

Constănțenii care suferă de cancer în fază terminală au un nou licăr de speranță după ce, toamna trecută, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui” și-a închis porțile. Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru preluarea clădirii în care a funcționat centrul și transformarea sa în secție exterioară a Spitalului Județean, cu același scop: îngrijirea persoanelor care suferă de boli incurabile în fază terminală.

CJC PREIA „CASA SOARELUI”

În ședința extraordinară de luni, 21 mai, aleșii au aprobat o hotărâre care le va permite autorităților să ceară Guvernului trecerea imobilului în administrarea CJC. „Prin HCJ nr.298/28.11.2017 s-a aprobat formularea unei solicitări către Guvernul României de emitere a unei hotărâri privind preluarea din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Constanţa, a imobilului situat în Constanţa, strada Piatra Craiului nr. 4 (fostul Centru de îngrijiri paliative Casa Soarelui), în vederea înfiinţării unui Compartiment de îngrijiri paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" Constanţa, care să asigure cele mai înalte standarde de spitalizare şi îngrijire, completând serviciile medicale existente. Ministerul Finanţelor Publice solicită să fie specificată destinaţia imobilului şi să se prevadă asigurarea că se va menţine această destinaţie atâta timp cât judeţul Constanţa va deţine imobilul. Prin urmare, se impune modificarea completarea HCJ nr.298/2017 prin modificarea art.2 şi art.3, care vor avea următorul conţinut:

„Art.2 Imobilul transmis potrivit art. 1 se va utiliza pentru înfiinţarea Compartimentului de îngrijiri Paliative în cadrul Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" Constanţa.

Art.3 1) Consiliul Judeţean Constanţa se obligă să menţină destinaţia imobilului prevăzut la art. 2 atât timp cât va deţine imobilul.

2) În cazul în care nu se respectă destinaţia imobilului prevăzut ia art.2, imobilul revine de drept în domeniul public ai statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii-Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, în condiţiile legii.

3) Predarea - preluarea imobilului transmis se face pe bază de protocol încheiat între părţile interesate””, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

DECIZIA FINALĂ - LA SFÂRȘITUL LUNII MAI

Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a precizat că această hotărâre permite autorităților județene să trimită cât mai repede, către Guvern, documentele prin care solicită să i se permită preluarea imobilului, astfel încât Executivul să poată lua o decizie finală la următoarea ședință. „Documentația ministerială va fi făcută săptămâna aceasta, iar pe 27 sau 28 mai va intra în ședință de Guvern. Săptămâna viitoare, ministrul Sorina Pintea va veni la Constanța pentru a vedea exact situația cu Casa Soarelui, cu Spitalul Județean”, a declarat Țuțuianu, după ședința CJC.

REAMINTIM

Reamintim că, bolnavii de cancer din Constanța au avut la dispoziție renumitul Centru de Îngrijri Paliative ”Casa Soarelui”, cu o capacitate de 15 paturi. Razele de speranță, însă, pentru cei suferinzi au apus. Contractul încheiat între fundația denumită Centrul de Îngrijri Paliative ”Casa Soarelui” și Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) a luat final, puncta ziarul nostru în ediția din 27 septembrie 2017. În 2003, o mână de oameni au decis să pună bazele fundației. Au plănuit înființarea unui centru. N-a fost deloc ușor; a fost o muncă titanică, având în vedere că au preluat de la DSPJ Constanța o clădire în paragină. A fost renovată din temelie și a devenit un centru primitor pentru pacienți; 24 de oameni, specialiști în astfel de îngrijri, au făcut totul pentru ca bolnavii să fie tratați astfel încât să uite de boală, de suferința care nu poate fi descrisă în cuvinte. Am aflat de la reprezentanții DSPJ că spațiul va fi scos la licitație, licitație la care se poate înscrie și actuala fundație. Menționăm că, în tot acest timp, DSPJ nu a perceput nicio taxă de închiriere a spațiului fundației, lucru specificat în contract.

Tot atunci spuneam, potrivit oficialilor DSPJ, că din punct de vedere legal nu s-a mai putut continua contractul. În curtea unității există un teren pentru care au început procedurile de intabulare, iar după finalizarea documentelor, va demara licitația. Singura soluție prin care ar fi putut continua contractul ar fi fost ca centrul să fie de utilitate publică, explică reprezentanții DSPJ, însă în acest caz vorbim despre o fundație. Lăsând la o parte problemele legislative, care va fi soarta pacienților în fază terminală? Cine răspunde de moartea în chinuri a bolnavilor constănțeni? Cine le va mai alina suferința?

Atunci am aflat că, la Cumpăna va funcționa un asemenea centru cu un număr de 50 de paturi (deja funcționează); care de asemenea va avea contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci o parte dintre servicii vor fi decontate. Pe de altă parte, directorul DSPJ Constanța, dr. Constantin Dina, a declarat în septembrie 2017, pentru ”Telegraf”, că va discuta cu conducerile spitalelor din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, dar nu numai, în vederea posibilității înființării unor compartimente de îngrijri paliative; cu mențiunea că unele spitale din țară au chiar secții de îngrijiri paliative. ”Poate există posibilitatea să pună la dispoziție 5 - 10 paturi pentru astfel de îngrijri; serviciile vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Există această soluție; dacă își vor arăta intenția, vom face o notificare de specialitate la Ministerul Sănătății”, a adăugat dr. Dina. Menționăm că imobilul în care a funcționat Centrul ”Casa Soarelui” nu poate avea decât destinația pentru servicii socio-medicale.



12