Speranţe diplomatice în criza coreeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Speranţe diplomatice în criza coreeană

Externe 18 Aprilie 2013 / 00:00 271 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat marţi că se aşteaptă la alte provocări din partea Coreei de Nord, dar speră că tensiunile vor lăsa loc perspectivei unei soluţii diplomatice, declarându-se neîncrezător în capacităţile balistice nucleare ale Phenianului. Obama a minimizat retorica belicoasă a regimului lui Kim Jong-un, apreciind că ”este acelaşi tip de comportament pe care l-am văzut la tatăl său, precum şi la bunicul său, înainte. De când am intrat în funcţie am spus foarte clar că nu vom recompensa acest tip de comportament provocator”. El a declarat în ultimele zile, la unison cu administraţia sa, că se îndoieşte că Phenianul a atins un nivel tehnologic suficient de avansat pentru lansarea unei rachete cu focos nuclear, în pofida ameninţărilor sale.

Peninsula Coreeană se confruntă cu o creştere bruscă a tensiunilor, odată cu noul pachet de sancţiuni impuse de ONU împotriva Coreei de Nord, în urma celui de-al treilea test nuclear din 12 februarie. Ultima acţiune a Phenianului a fost lansarea unui ultimatum către Coreea de Sud, pe care o ameninţă că o va ataca, dacă nu îşi cere scuze pentru manifestările ostile faţă de Coreea de Nord. Administraţia SUA a invitat-o pe preşedinta sud-coreeană, Park Geun-Hye, la Washington, la 7 mai. ”Aceste prime discuţii între preşedintele Obama şi şeful de stat sud-coreean recent ales vor permite coordonarea continuă între cele două ţări aliate, în scopul denuclearizării Peninsulei Coreene şi contracarării ameninţării din partea Coreei de Nord”, potrivit Casei Albe.

Coreea de Nord a împiedicat, ieri, o delegaţie de oameni de afaceri sud-coreeni să aprovizioneze cei aproximativ 200 de angajaţi rămaşi într-un complex industrial intercoreean, după închiderea unilaterală de către Phenian. Zece reprezentanţi ai celor 123 de firme sud-coreene prezente la Kaesong ceruseră permisiunea de a pătrunde în zona industrială, pentru aprovizionarea angajaţilor. Complexul industrial este situat pe teritoriul nord-coreean, la zece kilometri de frontiera intercoreeană. Dintre cei 900 de sud-coreeni care lucrau în complexul industrial de la Kaesong, 700 au revenit în Coreea de Sud.

Taguri articol


12