Un nou medicament potenţial anticancerigen va fi testat clinic împotriva anumitor forme de leucemie şi de cancere ale ganglionilor, numite limfoame, potrivit unui studiu realizat la Institutul Curie din Paris. Proiectul se bazează pe descoperirea unei noi strategii terapeutice de eliminare a acestor tumori din sistemul hematopoietic care asigură înnoirea celulelor sangvine.
Cercetătorii de la Institutul Curie (CNRS), coordonaţi de profesorul Jacques Ghysdael, au demonstrat că o enzimă, calcineurina, se activează în celulele limfoamelor şi în celulele altor tipuri de tumori cancerigene sangvine şi că activarea acesteia este extrem de importantă în dezvoltarea tumorii. Această enzimă mai este responsabilă şi de respingerea grefelor de organe, motiv pentru care ea este ţinta terapeutică a două medicamente imunosupresoare, ciclosporina A şi FK506 (tacrolimus). Cercetătorii au demonstrat că inhibarea calcineurinei prin intermediul unuia dintre cele două medicamente antrenează moartea celulelor canceroase limfoide şi o regresie a tumorii. Rezultatele intermediare ale testelor clinice sînt aşteptate anul viitor.
Limfoamele se dezvoltă în general din globulele albe, numite limfocite, care contribuie la apărarea organismului împotriva agenţilor patogeni. În funcţie de celulele implicate şi de capacitatea de evoluţie a tumorii există două mari categorii de limfoame: tipul cel mai frecvent întîlnit, numit non-Hodgkin şi maladia Hodgkin, mai rară, care atinge tinerii adulţi. Celulele canceroase invadează ganglionii şi atacă în cele din urmă măduva osoasă, sediul de fabricare a sîngelui şi apoi sîngele. Invazia se traduce prin anemie, hemoragii şi scăderea imunităţii organismului, care conduce la apariţia unor infecţii grave.