Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că Uniunea Europeană a ajutat Chişinăul să facă paşi importanţi pe calea soluţionării conflictului transnistrean, relatează publicaţia electronică EUObserver. "Sîntem mai aproape acum decît oricînd în ultimii 14 ani de obţinerea unui acord în ceea ce priveşte Transnistria", a declarat Voronin. El a adăugat că activitatea misiunii UE de monitorizare a frontierei Transnistriei cu Ucraina a dus la o scădere a traficului de mărfuri, ceea ce va reduce resursele financiare ale regimului separatist de la Tiraspol. Preşedintele Republicii Moldova a respins orice paralelă între statele din Balcani sau regimurile separatiste din Caucazul de Sud şi Transnistria. El a subliniat că populaţia Republicii Moldova are relaţii cordiale cu cea din Transnistria, conflictul fiind doar "de natură politică".
"Nici un referendum organizat în Transnistria nu va fi recunoscut nici de autorităţile moldovene, nici de organizaţiile internaţionale şi europene din care face parte Republica Moldova, nici de Rusia", a afirmat Voronin. Preşedintele a declarat că, în opinia sa, "Rusia nu are voinţa fermă de a obţine o soluţie definitivă a conflictului". El consideră că "cei 1.300 de membri ai forţelor de menţinere a păcii din Transnistria acţionează ca un scut politic pentru Smirnov, care se simte sprijinit de Moscova, atîta vreme cît acestea nu sînt retrase. În aprilie, Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti, invocînd motive de siguranţă alimentară, gest privit de Chişinău şi Bruxelles drept o tentativă de presiune asupra Republicii Moldova. Vinurile moldoveneşti erau exportate în Rusia în proporţie de 80%, iar 40% din bugetul ţării provine din această activitate.
Uniunea Europeană va examina posibilitatea deschiderii în capitala Republicii Moldova a unui centru unic de eliberare a vizelor Schengen pentru cetăţenii moldoveni. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a anunţat, în cadrul întrevederii de miercuri cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, că intenţionează să propună crearea unui singur centru pentru eliberarea vizelor pentru toate ţările membre ale spaţiului Schengen. Frattini a adăugat că va supune această propunere dezbaterii celor 25 de state membre UE şi, dacă proiectul îşi va demonstra eficienţa în Republica Moldova, va fi extins şi în alte state. Voronin a salutat inţiativa, pe care a calificat-o drept oportună, în condiţiile în care o parte dintre statele europene nu au reprezentanţe permanente sau consulate la Chişinău. El a cerut, de asemenea, analizarea posibilităţii de facilitare a acordării vizelor Schengen pentru cetăţenii moldoveni. Liderul de la Chişinău a subliniat că problema vizelor pentru cetăţenii moldoveni va deveni mai sensibilă după aderarea României la UE, mai ales pentru că UE a semnat deja un acord în acest sens cu Rusia şi negociază unul similar cu Ucraina.