Speranţe şi cărucioare cu rotile pentru doi bolnavi din Murfatlar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Donaţie de la Primărie

Speranţe şi cărucioare cu rotile pentru doi bolnavi din Murfatlar

Administrație 17 Octombrie 2012 / 00:00 801 accesări

O MÂNĂ DE AJUTOR Să nu poţi merge, să depinzi în permanenţă de cineva şi, în plus, să ştii că pe lângă tine se mai chinuie şi alte persoane care suferă la fel pentru suferinţa pe care o înduri sunt gândurile pe care cu greu le suportă unele dintre persoanele cu handicap locomotor. Pe de altă parte, suferinţa pe care o îndură părinţii care îşi văd copiii cum se chinuie nu poate fi descrisă în cuvinte. La fel, cu greu poţi descrie bucuria de pe feţele lor atunci când primesc un ajutor sau o speranţă că le-ar putea fi mai bine. Speră doar să se poată descurca singuri. O fărâmă de speranţă, dar şi un mic ajutor pentru a se putea deplasa au dăruit, ieri, pentru două persoane din Murfatlar, primarul Valentin Saghiu, împreună cu consilierul judeţean, candidat al PSD la Colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor, Radu Babuş. Donaţia, constând în două cărucioare cu rotile, a fost suportată de Primăria Murfatlar. 3.000 de lei au costat articolele care le vor face viaţa mai uşoară. Au primit şi speranţa că cineva se va implica pentru a le facilita accesul către medici de renume din ţară sau din străinătate.

FĂRĂ DIAGNOSTIC Unul dintre cazuri este cel al lui Rubie Ablai, de 41 de ani, din Murfatlar, care de la an la an primeşte tot soiul de diagnostice şi care, pe zi ce trece, se simte din ce în ce mai rău. Calvarul a început acum 12 ani când a început să aibă dureri groaznice la picioare. De atunci boala, oricare ar fi ea, s-a agravat. Acum cinci ani se ţinea de pereţi pentru a merge. De doi ani nu se mai poate deplasa. Parapereză spastică, tetrapareză spastică şi scleroză în plăgi sunt doar trei dintre diagnosticele pe care le-a primit până acum. Cazul ei s-a aflat şi pe masa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în anul 2007, care a ajutat-o, împreună cu UDTTMR, să ajungă la o clinică din Turcia pentru a i se monta un dispozitiv medical care avea să-i uşureze viaţa. Inutil. După mai multe teste, medicii de acolo i-au spus că intervenţia nu o va ajuta. Banii, şi aşa puţini pe care îi aveau părinţii femeii, s-au epuizat. Niciun tratament nu a dat rezultat şi situaţia ei se agravează. Pentru că abia dacă se mai poate mişca, administraţia locală din Murfatlar i-a donat un cărucior cu rotile care o va ajuta să se deplaseze mai uşor prin casă. Nu doar atât. Atât primarul, cât şi consilierul judeţean i-au promis că se vor implica şi că vor cere şi părerea altor medici şi poate, dacă se vor găsi resurse financiare, va pleca la o altă clinică din străinătate pentru alte tratamente. „Este un caz deosebit şi nu este posibil să nu poată fi identificată boala de care suferă. Vom apela la medicii pe care îi cunoaştem şi sperăm că se va putea face ceva. Dacă nu, vom încerca să strângem banii necesari pentru a o trimite în străinătate. Vom face tot ce ne va sta în putinţă“, a declarat Valentin Saghiu.

DE LA SINUZITĂ LA PARALIZIE Un alt caz cutremurător este cel al unei tinere de 25 de ani din Siminoc. În urmă cu 13 ani, Georgiana Sadi a ignorat o sinuzită, boala s-a agravat, s-a transformat în meningită, care apoi a degenerat în meningoencefalită. O boală grea, pentru care s-a operat. Cu riscuri însă. În urma operaţiei tânăra a paralizat şi de 12 ani îşi petrece viaţa în scaunul cu rotile. „A mai avut trei scaune, dar s-au stricat. Acum nu mai aveam cu ce să o plimb, să mai iasă să vadă şi ea lumea“, a declarat mama Georgianei. Căruciorul primit este mană cerească, la fel ca şi promisiunile că vor fi depuse eforturi pentru ca ea să poată merge din nou. Cele două cazuri nu sunt singurele în care administraţia locală din Murfatlar se implică. În perioada imediat următoare, primarul spune că va mai oferi două scaune cu rotile altor persoane care se află în situaţii similare.



12