Speranţele pentru o Libie nouă, periclitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Speranţele pentru o Libie nouă, periclitate

Externe 17 Februarie 2012 / 00:00 317 accesări

„Speranţele pentru o Libie nouă sunt periclitate de încălcările drepturilor omului comise de miliţiile foştilor rebeli fără a fi pedepsite”, a deplâns Amnesty International (AI), în timp ce această ţară se pregăteşte de sărbătorirea primei aniversări a revoluţiei. „În urmă cu un an, libienii şi-au riscat viaţa pentru a cere dreptate. În prezent, speranţele lor sunt puse în pericol de miliţiile înarmate şi fără nici un simţ al legii care calcă în picioare drepturile omului fără a fi pedepsite”, a declarat Donatella Rovera, consilier special din cadrul AI privind crizele şi conflictele. Aceasta a prezentat un raport al organizaţiei sale despre Libia intitulat „Miliţiile ameninţă speranţele pentru o Libie nouă”. Acest raport a fost publicat la un an de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Muammar Kadhafi.

În ianuarie şi începutul lunii februarie, delegaţii Amnesty International au mers în 11 centre de detenţie controlate de foştii rebeli, aflate în centrul şi vestul Libiei, iar în zece dintre acestea deţinuţii au semnalat că au fost torturaţi şi maltrataţi. Alţi deţinuţi din Tripoli, Gharyan, Misrata, Sirt şi Zawiyah au mărturisit celor de la AI cum erau suspendaţi contorsionaţi şi bătuţi ore în şir cu bice, cabluri, ţevi de plastic, lanţuri sau bare de fier. Nu a fost demarată nicio anchetă privind încălcări grave, precum execuţiile extrajudiciare ale deţinuţilor sau alte crime de război, incluzând şi uciderea celor 65 de persoane ale căror trupuri au fost găsite pe 23 octombrie într-un hotel din Sirt, sediul combatanţilor veniţi din Misrata. La începutul lunii februarie, ministrul libian al Justiţiei, Ali H\'mida Ashur, a susţinut că ministerul condus de el va ancheta cazurile de tortură din închisorile libiene, după ce şi alte organizaţii care apără drepturile omului au adus acuzaţii.

Libienii preferă să fie guvernaţi de un lider puternic după o revoluţie sângeroasă care a dus la înlăturarea regimului dictatorial de peste 40 de ani al lui Muammar Kadhafi, arată un sondaj al Universităţii din Benghazi. La întrebarea „De ce ar avea Libia nevoie pentru următorii cinci ani?”, 25% dintre libieni au răspuns că este nevoie de „un lider puternic”, iar 23% au considerat că este nevoie de un guvern de tehnocraţi. Doar 12% dintre persoanele interogate au optat pentru o democraţie precum cea occidentală. Întrebările au fost adresate unui număr aproximativ de 2.100 de familii libiene din diferite regiuni ale ţării, conform directorului studiilor Universităţii din Benghazi, Fathi al-Majbari. Sondajul are o marjă de eroare de 2,5% şi a fost realizat în colaborare cu Universitatea britanică Oxford. În ceea ce priveşte modelul de urmat pe viitor, 21,8% dintre libieni au ales Emiratele Arabe Unite, 8,6% Qatarul şi 4,6% SUA. Conform sondajului, 60% dintre cei chestionaţi consideră că Franţa şi Qatar au avut cea mai mare influenţă la îndepărtarea regimului Kadhafi, iar Algeria a fost ţara care a contribuit cel mai puţin. Majoritatea libienilor consideră că în următoarele 12 luni prioritatea ar trebui să fie „lupta împotriva crimei şi a haosului”, iar apoi reconstrucţia.



12