Speriată de ruși, Bulgaria anunță că se opune Flotei NATO în Marea Neagră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alba-neagra

Speriată de ruși, Bulgaria anunță că se opune Flotei NATO în Marea Neagră

Externe 16 Iunie 2016 / 19:25 409 accesări

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO, pentru a evita ca Marea Neagră să devină zonă de conflict.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, i-a explicat preşedintelui României, Klaus Iohannis, că se opune iniţiativei flotei militare NATO, pentru a evita ca Marea Neagră să devină zonă de conflict.

Sfera de influență a Moscovei pare să se mențină, în ciuda democrațiilor declarate prin toate capitalele statelor foste comuniste din subordinea de odinioară a defunctei Uniuni Sovietice. După ce și-au arătat colții de câteva ori, declarând că Marea Neagră nu este zonă NATO, rușii se pot bucura acum că le-au tras o sperietură soră cu moartea bulgarilor, iar aceștia și-au revenit în simțiri, respingând iniţiativa României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deşi, în urmă cu câteva săptămâni, Guvernul de la Sofia semnala că susţine propunerea.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun iniţiativei României: ”Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi”. Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunţa că ”Bulgaria susţine suplimentarea capacităţilor NATO în Marea Neagră și va face tot posibilul pentru consolidarea capacităţilor militare în zona Mării Negre”. Schimbarea de atitudine a Administraţiei de la Sofia pare să fie o reacţie la ameninţările Rusiei. ”O eventuală decizie a NATO de suplimentare a capabilităţilor navale în Marea Neagră ar fi un factor destabilizator”, avertizase, miercuri, Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizând că ”Marea Neagră nu aparţine şi nu are nicio legătură cu NATO”.

Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. O decizie în acest sens este aşteptată la summit-ul NATO care se va desfăşura în iulie, în Polonia. Conform Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră. Rusia a criticat vehement, de nenumărate ori, prezenţa unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, forţele aeriene ruse au efectuat, în centrul Mării Negre, un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanţa. Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, are propria flotă militară în Marea Neagră, staţionată în Sevastopol. Relaţiile NATO-Rusia sunt au continuat să se deterioreze din 2014, pe fondul crizei din Ucraina.

Taguri articol


12