Speriaţi de studenţie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au început cursurile

Speriaţi de studenţie!

Eveniment 04 Octombrie 2011 / 00:00 874 accesări

Pentru sute de mii de studenţi din întreaga ţară, ziua de ieri a însemnat încheierea vacanţei de vară şi reîntoarcerea în sălile de curs. În campusul Universităţii „Ovidius” Constanţa, cu aproape 20 de minute înaintea începerii festivităţilor dedicate noului an universitar, pe platoul din faţa sediului Facultăţii de Medicină, abia dacă erau câteva sute de studenţi. Pe măsură ce ora începerii festivităţii se apropia, numărul participanţilor a început să crească, ajungând, în final, la peste 2.000.

PENTRU A TRECE MAI UŞOR PESTE EMOŢIILE PRIMEI ZILEI, UNII STUDENŢI AU VENIT ÎNSOŢIŢI DE PĂRINŢI

După cum era de aşteptat, cele mai mari emoţii le-au avut bobocii. „Îmi este un pic frică. Nu ştiu cum vor fi profesorii, care este nivelul de exigenţă şi cum vor fi noii mei colegi”, a afirmat o studentă în anul I la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, absolvenţă a Liceului Tomis, care a luat examenul de Bacalaureat cu media generală 6.50. Ca şi în anii precedenţi, după discursul rectorului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, a oficiat un „Te Deum” (slujbă specifică) dedicat începutului anului universitar 2011-2012. „Avem mare nădejde că dascălii de la „Ovidius” îşi vor realiza şi în acest an activitatea didactică cu multă dăruire, multă pregătire şi multă preţuire pentru studenţi. Fără de ştiinţă, noi ne înfundăm în întuneric şi confuzie”, a declarat Înaltpreasfinţitul Teodosie după oficierea slujbei.

NICIO FESTIVITATE FĂRĂ PARADA MODEI Aşa cum ne-au obişnuit în fiecare an, nici de această dată dintre studenţii prezenţi la deschidere nu au lipsit tinerii cu valeităţi de model. Pantofi cu tocuri de câte zece centimetri asortaţi la colanţi şi topuri îndrăzneţe sau cizme peste genunchi şi fuste scurte, acestea au fost alegerile preferate ale studentelor în acest an. Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos, în unele cazuri ţinutele lor fiind chiar mai elaborate decât ale fetelor. La polul opus s-au situat studenţii pentru care festivitatea de deschidere a anului şcolar nu s-a deosebit prea mult de mersul la piaţă şi care au ales să nu îşi bată capul prea tare cu ţinuta. „În anul universitar 2011-2012, în cadrul Universităţii „Ovidius” sunt înscrişi aproape 21.000 de studenţi”, a declarat rectorul instituţiei de învăţământ, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

805 BOBOCI LA UMC Dacă în anii trecuţi, studenţii Universităţii Maritime Constanţa (UMC) întâmpinau noul an universitar cu concerte la care erau invitate trupe de renume ale scenei româneşti, în acest an, festivitatea de deschiderea a fost una tradiţională. Studenţii, adunaţi în Aula UMC (care s-a dovedit a fi neîncăpătoare), au ascultat imnul „Gaudeamus”, precum şi discursul rectorului prof. univ. dr. ing. Cornel Panait. „În acest moment, UMC duce numele Constanţei în lume, nu numai în Europa, prin absolvenţii bine pregătiţi pe care această universitate îi dă. Îi îndemn pe studenţi să folosească la maxim resursele pe care această instituţie le pune la dispoziţia lor”, a declarat viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău, prezent la deschidere. Potrivit reprezentanţilor UMC, în cadrul universităţii sunt înscrişi 7.000 de studenţi, dintre care 805 sunt boboci. La nivelul judeţului Constanţa sunt aproape 30.000 de studenţi.

DISCURS ELECTORAL În timp ce majoritatea discursurilor adresate studenţilor în prima zi de şcoală s-au îndreptat strict către aceştia, îndemnându-i să muncească pentru a obţine rezultatele dorite, descriindu-le posibilităţile pe care le vor avea după absolvire şi urându-le succes, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a profitat de prima zi a anului universitar pentru a-şi face campanie electorală. În discursul adresat studenţilor el a spus, din nou, cât de benefice sunt modificările pe care le-a adus sistemului de învăţământ. „Fac un apel la toţi studenţii să nu îi creadă pe cei care spun că visele lor nu se pot împlini”, a ţinut să precizeze ministrul, cu referire la prognosticurile potrivit cărora universităţile româneşti ar pregăti viitori şomeri. Şi totuşi, statisticile naţionale dovedesc că Funeriu se înşală, numărul absolvenţilor care beneficiază de ajutor de şomaj crescând în ultimii ani, în timp ce locurile de muncă pentru cei care au studii superioare au scăzut.



12