Jurnalista ucraineană răpită la începutul lui octombrie, în Siria, de rebeli ai Armatei Siriene Libere (ASL) afirmă că lucra pentru serviciile de informaţii ruseşti şi siriene, într-o nouă înregistrare video realizată şi difuzată de răpitorii săi. Anhar Kocineva declară că a venit în Siria la solicitarea serviciilor de informaţii ruse, ca să lucreze ca traducătoare pentru ofiţeri ruşi şi sirieni. Cu toate că niciun răpitor nu apare în înregistrarea video, se pare că a făcut declaraţiile fiind constrânsă. Exprimându-se perfect în arabă, Kocineva, care pare a avea o stare bună de sănătate, adaugă că a participat alături de ofiţeri ruşi şi sirieni la numeroase lupte în Siria, mai ales în oraşul Homs. Apoi, ea afirmă că a fost prezentă la atacul împotriva Statului Major de la Damasc, pe 26 septembrie şi adaugă că a întâlnit brigada lui Assef Chawkat, cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad, ucis într-un atentat spectaculos la Damasc, pe 18 iulie. Jurnalista ucraineană afirmă, în timp ce paşaportul şi legitimaţia de presă îi sunt filmate, că a fost răpită pe drumul dintre Tartus şi Damasc şi solicită guvernelor de la Kiev şi de la Moscova să respecte cererile răpitorilor, fără să le precizeze. Kocineva a avut numeroase intervenţii la televiziunea siriană, pentru a apăra regimul lui Bashar al-Assad, aliatul Moscovei şi a primit imediat ameninţări din partea rebelilor, a afirmat una dintre prietenele ei, citată în presa rusă.
De la începutul conflictului, în martie 2011, 15 jurnalişti profesionişti, străini şi sirieni, dar şi 41 de jurnalişti amatori au fost ucişi în Siria, în timp ce îşi desfăşurau activitatea, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF). Alţi doi jurnalişti străini sunt daţi dispăruţi în Siria. Palestiniano-iordanianul Bashar Fahmi al-Kadumi, care lucrează pentru postul de limbă arabă Al-Hurra cu sediul la Washington, a dispărut la Alep, pe 20 august. Jurnalistul american independent Austin Tice a dispărut la perifieria Damascului, pe 13 august.
LUPTE VIOLENTE Armata siriană a lansat, aseară, o ofensivă majoră la periferia de sud-est a Damascului, pe autostrada care face legătura cu aeroportul internaţional al capitalei. Confruntări majore au avut loc între insurgenţi şi forţele de securitate, în localităţile Haran al-Auamid, Aqraba şi al-Houjeira. Tot ieri, lupte violente au avut loc între rebeli şi trupele guvernamentale, în jurul bazei militare Wadi Deif, asediată de insurgenţi, în provincia Idleb. Un rebel a murit în confruntările din oraşul Deir Ezzor, în estul ţării, în timp ce un altul a fost ucis într-o localitate din apropiere de Homs. În Alep, metropola din nordul ţării devastată de patru luni de confruntări sângeroase, rebelii se luptau în mai multe cartiere cu armata, care bombarda barajul de la Techrine, situat la limita de est a provinciei, cucerită recent de insurgenţi. În capitală au căzut rachete într-un sector situat între cartierul Hajar el-Aswad şi tabăra de refugiaţi palestinieni de la Yarmuk, în sudul Damascului. Rebelii au afirmat miercuri că îl deţin pe reprezentantul Ministerului de Interne din localitatea Daraya, şeful de facto al poliţiei din oraş şi vecinătatea acestuia. Miercuri, 158 de persoane au fost ucise, dintre care 99 de civili.
ATAC IMPROBABIL Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, consideră improbabil un atac al Siriei împotriva ţării sale, considerând că o astfel de acţiune ar fi un gest nebunesc, deşi Ankara a cerut NATO instalarea unor rachete Patriot. Gul a reiterat că sistemele antiaeriene şi antirachetă solicitate de Guvernul turc au caracter defensiv. Celelalte state membre NATO urmează să se pronunţe peste câteva zile în legătură cu solicitarea Turciei.