POZIŢIE RADICALĂ Alianţa Bolivariană pentru America (ALBA) va constitui o echipă tehnico-juridică pentru a pregăti o plângere ce va fi depusă, în septembrie, la ONU, în contextul dezvăluirilor fostului consultant american Edward Snowden cu privire la programul de spionaj al SUA. Aceasta este una dintre deciziile incluse în declaraţia finală a celui de-al XII-lea Summit prezidenţial al ALBA, desfăşurat în oraşul ecuadorian Guayaquil. Grupul ALBA, fondat de Venezuela şi Cuba, va pregăti o plângere împotriva SUA pentru instituirea unui sistem de spionaj în masă la nivel mondial, care încalcă Declaraţia universală a drepturilor omului, ca şi celelalte norme internaţionale.
Edward Snowden este în continuare blocat de mai bine de o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, dar cazul său complică foarte mult relaţiile ruso-americane. Vizita liderului american la Moscova şi întrevederea sa cu Vladimir Putin, planificate pentru septembrie, ar putea fi anulate. Printre episoadele recente în care Rusia a călcat pe bătătură interesele şi demnitatea Americii se numără sprijinul acordat regimului de la Damasc sau respingerea reducerii radicale a armamentului nuclear, la care se adaugă cazul Snowden.
DISPUTE LA NIVEL ÎNALT „Nezavisimaia Gazeta” aruncă pe piaţă şi o altă ipoteză! SUA fac tot posibilul pentru ca Edward Snowden să nu ajungă acasă, pentru a nu suscita o nouă discuţie privind drepturile omului. „SUA continuă, nu se ştie din ce motiv, să alimenteze interesul mondial faţă de acest „mesia fugar”, lansând tot felul de rugăminţi şi cereri umilitoare către Moscova”, afirmă ziarul rus. Între Barack Obama şi Vladimir Putin nu există „chimie”, iar acest lucru împiedică înţelegerea. Obama nu vrea să se pomenească, din nou, sub influenţa „machismului” lui Putin cu renumitul său băut de ceai din samovar şi, în general, se teme ca nu cumva să fie suspectat de reverenţe la adresa liderului rus. „Preferă comunicarea de la depărtare şi bombardează Moscova de la o distanţă sigură cu propuneri nerealiste şi acuzaţii suspecte. Dar nu cumva Obama va părea un om slab, care s-a speriat de Putin? Mulţi îşi vor aminti şi de absenţa lui, sub un pretext oarecare, de la summitul Asia-Pacific de la Vladivostok. În mod sigur, laşitatea nu-i va fi iertată lui Obama în America. Nici lui personal, nici reputaţiei sale, nici partidului său în timpul viitoarelor alegeri”, atenţionează „Nezavisimaia Gazeta”.
PRECEDENT PERICULOS Biroul Federal de Investigaţii a încercat să-l convingă pe tatăl lui Edward Snowden să meargă la Moscova pentru a-l determina să se întoarcă în ţară, dar acesta a refuzat pentru că nu dorea să devină un mijloc de presiune asupra fiului său, după cum a mărturisit însuşi Lon Snowden, într-un interviu apărut ieri în publicaţia „The Washington Post”. Vorbind despre posibilele motive care l-au determinat pe fiul său să dezvăluie informaţii cu caracter sensibil, acesta a declarat că punctul de cotitură s-a produs în ultimele 6-9 luni, iar interesul său pentru politică a crescut după revoluţia din Tunisia, izbucnită în 2010. A fost îndeosebi impresionat de faptul că Primăvara arabă a început de la gestul unui singur om - sinuciderea vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care şi-a dat foc la 17 decembrie 2010. Tatăl lui Edward Snowden l-a sfătuit pe fiul său să rămână în Rusia, ţară în care a cerut azil temporar, într-un duplex organizat de televiziunea publică rusă. „Ed, totul este bine acasă, te iubim şi sperăm să ne vedem în curând. Dar, înainte de toate, vreau ca tu să fii în siguranţă”, a declarat Lon Snowden într-un interviu pentru televiziunea Rosia 24, pe care fiul său urma să îl vadă.
Verdictul pronunţat împotriva lui Bradley Manning, soldatul american care a trimis mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, nu este deloc încurajator. Bradley Manning a fost găsit vinovat de spionaj şi de furt de documente, dar a scăpat de acuzaţia cea mai gravă. Chiar şi aşa, riscă 136 de ani de închisoare. Pe contul său de Twitter, Julian Assange a calificat sentinţa ca ilustrând „extremismul periculos al administraţiei Obama”, în timp ce Wikileaks atrage atenţia asupra unui precedent foarte grav în materie de divulgare de informaţii presei.