Spionajul NSA, în apărarea unui condamnat pentru terorism?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră în SUA

Spionajul NSA, în apărarea unui condamnat pentru terorism?

Externe 16 Ianuarie 2014 / 00:00 438 accesări

Un bărbat condamnat pentru terorism a reclamat, pentru prima dată în SUA, o listă importantă de documente colectate de către NSA, în încercarea de a obţine anularea condamnării. Mohamed Osman Mohamud a fost găsit vinovat, anul trecut, de tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă la o ceremonie de Crăciun, în 2010, în Oregon. Acest fost student a fost atras într-o capcană, potrivit avocaţilor săi, într-o operaţiune de infiltrare a FBI şi a aflat, după ce a fost condamnat, că poliţiştii au folosit informaţii interceptate de Agenţia pentru Securitate Naţională americană (NSA), în virtutea programului de supraveghere a e-mailurilor şi telecomunicaţiilor cu străinătatea. Însă Mohamud nu a fost informat în legătură cu aceste interceptări, care nu au fost comunicate în mod adecvat nici procurorilor locali, susţin cei trei avocaţi ai acestuia. Stephen Sady, Steven Wax şi Lisa Hay au depus luni, la un tribunal federal din Portland, Oregon, un recurs pentru a fi pe deplin informaţi asupra faptelor şi circumstanţelor care au motivat supravegherea lui Mohamud, pentru a angaja proceduri privind constituţionalitatea programului de supraveghere. ”Cunoaşterea contextului ultimei încălcări a legii de către Guvern se justifică pentru viitoare recursuri din partea apărării în vederea obţinerii de reparaţii, anulării condamnării şi organizării unui nou proces pentru condamnat”, argumentează cei trei avocaţi în acest document de 66 de pagini. ”Tribunalul trebuie să dispună prezentarea tuturor documentelor referitoare la accesul şi confiscarea de către Guvern a metadatelor electronice şi telefonice. Cererea de informaţii formulată de apărare se concentrează asupra elementelor exacte ale supravegherii care au fost utilizate de către Guvern în acest caz. Necesitatea de a păstra confidenţialitatea a fost diminuată prin scurgerile de informaţii provenind de la Edward Snowden, un fost consultant NSA”, conchid avocaţii.

INCREDIBIL NSA poate avea acces la calculatoare printr-un sistem de unde radio, dezvăluie cotidianul ”The New York Times”. Potrivit cotidianului, Agenţia americană de Securitate Naţională a implantat în aproape 100.000 de calculatoare din întreaga lume un program care permite supravegherea acestora, dar şi lansarea de atacuri cibernetice. În majoritatea cazurilor, programul este implantat în urma accesului la reţelele informatice. Cotidianul susţine că NSA a folosit o tehnologie secretă care îi permite să intre în calculatoare şi să modifice datele, chiar dacă acestea nu sunt conectate la internet. Tehnologia, pe care NSA o foloseşte cel puţin din 2008, funcţionează cu ajutorul undelor radio, care pot fi transmise din mici circuite electronice sau din carduri USB instalate în secret în calculatoare. În majoritatea cazurilor, sistemul care emite undele radio trebuie să fie instalat fizic de un spion, de fabricant sau de un utilizator, mai afirmă cotidianul american.

AMENDAT, DAR NU SUPRIMAT Fostul număr 2 de la CIA, Michael Morell, a apreciat ieri că programul controversat al NSA cu privire la metadate telefonice ar fi necesar să fie amendat, dar nu suprimat. Morell, fost director adjunct, iar apoi director interimar al CIA, era audiat în Senatul american împreună cu alţi patru experţi, membri ai comisiei însărcinate de către preşedintele Obama să formuleze propuneri de reformă. Raportul lor, prezentat public în decembrie, preconizează 46 de schimbări mai mult sau mai puţin importante. ”Este suficient ca programul să fie util o singură dată pentru ca să fie considerat inestimabil. El are potenţialul să împiedice un atentat catastrofal în SUA”, a declarat Morell. Însă experţii au apreciat în decembrie că programul, care permite NSA să stocheze pentru o perioadă de cinci ani date privind ansamblul apelurilor telefonice efectuate în SUA (numere apelate, ora apelurilor, durata acestora, dar nu şi conţinutul conversaţiilor), ar urma să fie modificat în vederea unei îmbunătăţiri în privinţa transparenţei şi împiedicării unor viitoare abuzuri. După mai multe luni de reflecţie, declanşată de dezvăluiri, începând din iunie, provenind de la fostul consultant NSA Edward Snowden, Barack Obama va prezenta mâine, la Washington, direcţiile sale de reformare a programelor americane de supraveghere.



12