Spionii ruşi se apropiaseră de un membru al administraţiei SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spionii ruşi se apropiaseră de un membru al administraţiei SUA

Monden 03 Noiembrie 2011 / 00:00 394 accesări

ŢINTĂ SPECIALĂ FBI a anihilat o reţea de spioni ruşi, anul trecut, după ce grupul a fost pe punctul de a plasa un agent în apropierea unui membru al administraţiei Obama, iar potrivit unor oficiali americani, ar fi vorba despre secretarul de Stat Hillary Clinton. Frank Figliuzzi, asistentul directorului FBI pentru contrainformaţii, a declarat într-un interviu că Biroul Federal de Investigaţii a decis să finalizeze ancheta de contraspionaj care dura de zece ani, din cauza temerilor că spionii se apropiau de obiectivul lor. Frank Figliuzzi nu l-a identificat pe membrul Cabinetului vizat de spioni, dar alţi oficiali americani au afirmat că este vorba despre secretarul de Stat. ”Cei zece ofiţeri ruşi au fost trimişi în SUA cu o misiune clară de a se apropia de politicieni americani şi lideri din Guvern”, a afirmat Frank Figliuzzi, adăugând că unul dintre ei reuşise să dezvolte o prietenie cu cineva apropiat de un oficial al Cabinetului. Purtătorul de cuvânt al lui Hillary Clinton de la vremea respectivă, P.J. Crowley, a încercat să o distanţeze de acest caz, dar nu a negat că ea este persoana menţionată în documente din justiţie. ”Nu există motive să se creadă că secretarul de Stat era o ţintă specială a acestei reţele de spioni”, a declarat acesta într-un e-mail.

Spionul care a generat îngrijorările este Cynthia Murphy, identificată ulterior ca ofiţerul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR) Lidia Guriev. Documente din justiţie afirmă că aceasta s-a întâlnit de mai multe ori cu un investitor din New York, activ în strângerea de fonduri politice şi descris ca prieten personal al unui oficial al Cabinetului. Ulterior, s-a dezvăluit că investitorul era Alan Patricof, directorul firmei Greycroft LLC şi donator al unor candidaţi democraţi, printre care figurează şi Hillary Clinton, pe vremea când era senator de New York.

ACUZAŢIE DE PLAGIAT Anna Chapman, fosta spioană rusă care s-a implicat în jurnalism, după ce a fost deportată din SUA, anul trecut, a dat din nou greş, de această dată fiind acuzată de plagiat într-un articol pe care l-a scris pentru o publicaţie rusă. Tânăra de 29 de ani apare adesea în presa rusă, inclusiv în pictoriale în revistele pentru bărbaţi. A fost şi gazda unui show de televiziune şi este redactor-şef al unui mic ziar de afaceri, ”Venture Business News”. Editorii tabloidului ”Komsomolskaia Pravda” susţin că Anna Chapman a scris, pe data 31 octombrie, un articol despre poetul ei preferat, Aleksandr Puşkin, prezentată de ziar drept o exclusivitate. Totuşi, bloggerii au remarcat că articolul seamănă foarte mult cu un fragment din cartea unui autor care scrie despre Puşkin, Oleg Matveicev, în ”Suveranitatea spiritului”. Nu este pentru prima dată când ceea ce spune Anna Chapman seamănă leit cu opera lui Oleg Meveicev. Într-un discurs pe care l-a ţinut în faţa studenţilor de la Universitatea Sankt Petersburg, în septembrie, a citat din carte aproape cuvânt cu cuvânt.

Taguri articol


12