Spirite încinse între catalani! Vezi de ce!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spirite încinse între catalani! Vezi de ce!

Externe 29 Octombrie 2017 / 14:36 879 accesări
Catalanii unioniști protestează vehement împotriva declarației de independență a Cataloniei

Catalanii unioniști protestează vehement împotriva declarației de independență a Cataloniei

Declararea unilaterală a independenței Cataloniei a dus la un nivel periculos tensiunile dintre Executivul regional și Guvernul de la Madrid. Decizia separatiștilor a fost întâmpinată cu revoltă și de mulți locuitori ai regiunii, care au ieșit pe străzi, cerând unitate, în timp ce oficialii spanioli au anunțat că liderul catalan Carles Puigdemont va fi acuzat de rebeliune. În același timp, ambasadorul Spaniei în Franța, Fernando Carderera, a anunțat că Puigdemont poate participa la alegerile convocate de Guvernul spaniol pentru 21 decembrie. "Toată lumea este încurajată să participe. Și Carles Puigdemont este invitat să candideze, atât timp cât justiția nu adoptă altă decizie'', a explicat Carderera. Întrebat în legătură cu urmăririle judiciare pentru rebeliune, care vor fi declanșate săptămâna viitoare de Madrid împotriva liderului catalan, ambasadorul spaniol a răspuns: "Judecătorilor le revine sarcina să decidă dacă a încălcat sau nu legea. Pentru moment, se poate prezenta la alegeri".

De cealaltă parte, vicepreședintele Guvernului catalan destituit de Madrid, Oriol Junqueras, a declarat că Puigdemont rămâne liderul regiunii indiferent de hotărârile Guvernului spaniol. "Carles Puigdemont este și va rămâne președintele țării și Carme Forcadell este și va rămâne președinta Parlamentului și aceasta cel puțin până când cetățenii vor decide contrariul în cursul unor alegeri libere. Nu putem recunoaște niciuna dintre măsurile antidemocratice pe care Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy le-a adoptat de la Madrid. Vom lua decizii care nu vor fi întotdeauna ușor de înțeles în următoarele zile. Nu au încercat niciodată să ne convingă și au vrut întotdeauna să ne învingă", a spus Junqueras, calificând relația cu Guvernul spaniol drept una de subordonare arbitrară, dificilă și de supunere.

EXIL ÎN BELGIA?

După ce comunitatea catalană din Franța a anunțat că a pregătit o locuință pentru Puigdemont, în cazul în care autoritățile spaniole vor încerca să-l aresteze, ministrul belgian al Migrației, Theo Francken, nu a exclus posibilitatea ca liderul separatist să primească azil politic. „Dacă privim situația și dacă ne va cere acest lucru, nu ar fi nerealist să-l primească", a anunțat oficialul belgian. Chiar dacă nu există vreun indiciu că Puigdemont intenționează să ajungă în Belgia, această țară este una dintre puținele din UE unde cetățeni ai blocului comunitar pot cere azil politic. "Ei vorbesc vorbesc deja despre o condamnare la închisoare. Întrebarea este în ce măsură ar putea Puigdemont să aibă un proces echitabil. Ar fi dificil pentru Spania să-l extrădeze pe Puigdemont într-un astfel de caz", a avertizat Francken, membru al Partidului Naționalist Flamand. Relațiile dintre Belgia și Spania au fost tensionate într-un caz similar în anii '90 și în 2000, când țara a refuzat să extrădeze un cuplu spaniol suspectat de legături cu gruparea separatistă bască ETA. În timp ce majoritatea liderilor europeni au evitat să comenteze cu privire la criza din Spania, afirmând că este o problemă internă și ar trebui să prevaleze Constituția țării, premierul belgian, Charles Michel, a cerut restabilirea dialogului între Madrid și Barcelona.



12