Spiritul comunist pune lanțul pe „câinii“ din retail

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
51% produse românești, cu sila

Spiritul comunist pune lanțul pe „câinii“ din retail

Economie 11 Iulie 2016 / 17:21 1064 accesări

Supermarketurile care nu comercializează cel puțin 51% produse românești vor fi amendate cu 100.000 - 150.000 lei

Supermarketurile care nu comercializează cel puțin 51% produse românești vor fi amendate cu 100.000 - 150.000 lei

„Nu pleacă niciun câine de la măcelărie“. Ăsta a fost comentariul autorului legii lanțului scurt de aprovizionare din retail, Nini Săpunaru, după ce președintele Iohannis i-a promulgat actul normativ. Adică poți să intervii în cel mai comunist mod posibil în așa-zisa economie liberă, că supermarketurile nu se supără. De ce? Pentru că prețurile practicate în România sunt umflate la maxim, iar vaca mai poate fi mulsă o vreme, chiar și cu 51% produse românești impuse prin lege. Autoritățile speră chiar ca prețurile să scadă, având în vedere că actul normativ impune eliminarea taxelor de listare și de raft și a comisioanelor ascunse percepute de marii comercianți furnizorilor. În esență, vorbim de intervenționism de primă mână în piață. În practică, suntem în România, deci n-ar cam trebui să ne mai mire nimic.

UNDE-I LEGE NU-I... „STRĂINEALĂ“

Legea care obligă supermarketurile să comercializeze 51% produse românești și le interzice să încaseze de la furnizori taxe și servicii a fost promulgată luni, 11 iulie, de președintele Klaus Iohannis. Potrivit inițiatorului legii, deputatul Nini Săpunaru, în trei zile de la promulgarea sa vor dispărea taxele de listare, cele de raft și toate celelalte comisioane ascunse percepute de marii retaileri de la producători și fermieri - „Fermierii m-au anunţat că sunt anumite lanţuri comerciale care au făcut opt întâlniri regionale cu ei şi i-au anunţat că vor să se aprovizioneze de la ei. Se pregătesc să funcţioneze în baza acestei legi acum, nu peste şase luni“. El a mai comentat că „nu pleacă niciun câine de la măcelărie, mai ales că preţurile alimentelor sunt crescute la maxim în România“. Cine nu respectă legea va fi amendat cu 100.000 - 150.000 lei. Dar cine va ști exact cine respectă sau nu legea? Legea impune un „lanț scurt de aprovizionare“, în special pentru carne, legume, fructe, miere, ouă și produse lactate și de panificație, dar fără să facă referire strict la produse 100% românești. Se va ajunge oare la situații amuzante, în care un mezel va fi „românesc“ dacă are în compoziție cel puțin 51% carne românească?

REACȚII DURE

Prevederile în cauză, care se aplică retailerilor cu afaceri anuale mai mari de două milioane euro, au fost dezbătute și, evident, contestate vehement de comercianți. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a spus în mai multe rânduri că lanțul scurt de aprovizionare nu garantează un sprijin real pentru producătorii români, ba chiar restrânge libertatea consumatorilor de a alege, existând riscul ca furnizorii din Bulgaria sau Ungaria să devină mai atractivi pentru magazinele din anumite zone ale României. Retailerii au mai spus că acest concept al lanțului scurt de aprovizionare nu garantează nici că românul va avea acces la produse mai... românești, la prețuri egale sau chiar mai mici, comparativ cu cele străine, și nici că producătorii autohtoni vor fi apărați de „furia“ bine promovată a străinilor - „Dimpotrivă, apare riscul ca producătorii bulgari să devină mai atractivi pentru magazinele din sudul României. Ce nu înțeleg politicienii este că, în prezent, supermarketurile sunt principalul canal de promovare a produselor românești. Iar trendul continuă, dintr-un motiv extrem de simplu: consumatorii autohtoni solicită produse românești...“.

SĂ FIE COMUNISM!

Legea în cauză s-a bucurat inclusiv de susținerea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Ce te poți aștepta de la un funcționar tehnocrat comunistoid, nu-i așa? „Am prevăzut o portiță: în sezonul în care nu sunt disponibile produse românești, de exemplu în iarnă, se face o derogare de la acest procent“, spunea recent Irimescu. Declarația l-a stârnit și pe analistul Florin Cîțu, care a remarcat un trend îngrijorător - „Două idei periculoase sunt promovate puternic acum: comerțul liber este dăunător, iar intervenția cât mai puternică a statului, prin suprareglementare, cheltuieli publice și taxe, este... benefică (?!?)“. Și Consiliul Concurenței (CC) a intrat pe fir, așa cum era de așteptat, avertizând că legea ar putea genera probleme legate de aprovizionare - „Înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este cea mai bună variantă“. Și CC a sesizat imediat problemele practice ale actului normativ - „Ce autorități vor verifica dacă retailerii își vor îndeplini obligativitatea? În plus, nu știm ce înseamnă exact produs românesc. E acela produs în România sau cel produs de o companie cu capital românesc?“. Cel puțin s-a renunțat la ideea absurdă de a închide supermarketurile în weekend...



12