„Spiritul Dunării”, imortalizat în culoare, pe pânze şi întrupat în lut, în sculpturi de mici dimensiuni, îşi încheie, astăzi, periplul autumnal prin oraşe-port pe debarcaderul din Ruse. Expoziţia „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”, rod al taberei de creaţie din luna august, de la Ostrov, deschisă pe 16 noiembrie, în localitatea bulgară Ruse, mai poate fi vizitată şi astăzi de publicul interesat. Astfel, „Spiritul Dunării” îşi încheie călătoria „pe ape” după ce, iniţial, a poposit la Muzeul de Artă din Constanţa, iar apoi, la Călăraşi. Din portul oraşului natal al regretatului actor Ştefan Bănică, „Spiritul Dunării” s-a odihnit pe un ponton care a plutit pe valurile bătrânului fluviu până la Ruse, cu ajutorul unui remorcher.
EXPOZIŢIE PLUTITOARE La Constanţa, expoziţia realizată de cinci artişti bulgari şi cinci români a putut fi admirată, între 25 octombrie şi 3 noiembrie, în sala „Alexandru Ciucurencu” a Muzeului de Artă, iar la Călăraşi, între 4 şi 13 noiembrie.
Expoziţia a fost inclusă în cadrul proiectului transfrontalier „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”, finanţat de Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013. Muzeul de Artă este partener în proiectul transfrontalier, alături de Galeria de Arte Ruse din Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos”, din Călăraşi. Scopul proiectului este acela de a crea punţi de legătură şi dialog între centrele urbane şi porturile din fiecare localitate, prin mijlocirea artei, care s-au concretizat printr-o expoziţie originală, plutitoare.
Proiectul „Spiritul Dunării în comunităţile portuare” se va finaliza anul viitor, în luna februarie.