După ce a fost găzduită timp de o lună de sala „Alexandru Ciucurencu“ din cadrul Muzeului de Artă din Constanţa, expoziţia de fotografie artistică „Spiritul Dunării“ va fi deschisă la Muzeul „Dunării de Jos“, din Călăraşi. Potrivit programului de expoziţie, întocmit în cadrul proiectului transfrontalier „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“, evenimentul va avea loc pe 8 ianuarie. Fotografiile vor putea fi admirate de către publicul larg pînă pe 29 ianuarie. În lunile februarie şi martie, expoziţia va fi vernisată şi în Bulgaria, la galeriile de artă din Silistra (6-27 februarie) şi Ruse (5-26 martie).
Fotografiile care descriu „spiritul Dunării“ au fost selectate în urma unui concurs care s-a adresat atît artiştilor români, cît şi celor bulgari. Cele 432 de imagini surprinse cu aparatul de fotografiat au fost selectate de către un juriu format din şase membri, cîte doi reprezentanţi din partea fiecărui partener implicat în implementarea proiectului - Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul „Dunării de Jos“ Călăraşi şi Galeria de Artă Ruse. În urma jurizării au fost selecţionate 15 fotografii realizate de fotografi români şi 15 fotografii realizate de fotografi bulgari, care reflectă componentele antropologică, culturală şi economică ale fluviului Dunărea. Cele mai bune imagini au fost premiate, valoarea premiilor fiind cuprinsă între 1.000 şi 500 de euro.
Proiectul transfrontalier „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“ este implementat de Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu galeria de artă din Ruse - Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos“, Călăraşi. Galeria de arte din Silistra este implicată în calitate de partener asociat. Proiectul finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE CBC România-Bulgaria 2006 a fost lansat în septembrie 2008 şi se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni. Acesta se va finaliza cu un simpozion final. Rezultatele sale vor fi cuprinse într-un volum care va reuni şi cele 30 de fotografii care fac obiectul expoziţiei itinerante. Beneficiarii direcţi ai acestei ample manifestări sînt comunităţile locale din cele trei oraşe, turiştii şi vizitatorii muzeelor partenere, autorităţile publice şi alţi actori ai dezvoltării locale cu responsabilităţi în domeniile economic, cultural şi educaţional.