„Spiritul Dunării“, lansat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Spiritul Dunării“, lansat la Constanţa

Cultură 17 Septembrie 2008 / 00:00 623 accesări

Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu galeria de artă din Ruse - Bulgaria şi Muzeul „Dunării de Jos“ - Călăraşi, implementează proiectul „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“. La conferinţa de lansare a proiectului care a avut loc ieri, la Muzeul de Artă, au luat parte directorul general al instituţiei gazdă, dr. Doina Păuleanu, alături de directorul economic al instituţiei, Lucia Calciu. În cadrul proiectului se va lansa, la sfîrşitul lunii octombrie, un concurs de fotografie. Selecţia fotografiilor alb-negru sau color care vor intra în concurs se va face online, de către cei trei parteneri implicaţi în proiect. Fotografiile inspirate de „spiritul“ fluviului Dunărea vor fi trimise la adresa spiritofdanube.yahoo.com. Cele 30 de fotografii care vor intra în concurs - cîte 10 pentru fiecare din cele trei domenii de cercetare - antropologic, cultural şi economic - vor face obiectul unei expoziţii care se va deschide la Muzeul de Artă din Constanţa şi care, ulterior, va fi itinerată la Călăraşi şi Ruse, dar şi la Silistra, oraş partener asociat în proiect. În cadrul concursului care va avea loc în luna decembrie se vor acorda trei premii în valoare de 1.000, 750 şi, respectiv, 500 de euro.

Cercetarea documentară prealabilă privind modul în care Dunărea a influenţat dezvoltarea comunităţilor riverane constituie baza de lucru pentru concursul de fotografie. La concurs sînt invitaţi să participe artişti fotografi din cele trei oraşe - Constanţa, Călărăşi şi Ruse -, dar şi din acelaşi areal geografic. Potrivit criticului de artă dr. Doina Păuleanu, organizarea concursului şi expoziţiei de fotografie „Spiritul Dunării“ vine în continuarea preocupărilor Muzeului de Artă de a promova artiştii fotografi.

Printre acţiunile incluse în cadrul acestui proiect se află şi realizarea unui volum menit să promoveze rezultatele cercetării antropologice, culturale, sociologice şi economice şi să sensibilizeze actorii publici, referitor la oportunităţile de dezvoltare şi cooperare transfrontalieră, pornind de la elementul Dunăre. Materialele vor fi traduse în limba română şi în limba bulgară, fiind realizat, totodată, un rezumat în limba engleză. Mai mult, se va lansa şi o pagină web a proiectului.

Proiectul transfrontalier „Spiritul Dunării“ se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni şi se va finaliza cu un simpozion. Beneficiarii direcţi ai acestei ample manifestări sînt comunităţile locale din cele trei oraşe, turiştii şi vizitatorii muzeelor partenere, autorităţile publice şi alţi actori ai dezvoltării locale cu responsabilităţi în domeniile economic, cultural şi educaţional. Activităţile organizate în cadrul „Spiritului Dunării“ au ca scop promovarea elementelor de identitate „Spiritul Dunării“ în cadrul comunităţilor riverane. Cu prilejul conferinţei de lansare, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, şi-a manifestat încrederea că acest proiect va deschide calea unor alte proiecte de anvergură, fundamentate pe elemente de natură artistică.



12