Concursul de fotografie artistică lansat în cadrul proiectului „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“, implementat de Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu galeria de artă din Ruse, Bulgaria şi muzeul „Dunării de Jos“, Călăraşi, şi-a desemnat, ieri, cîştigătorii. Juriul alcătuit din şase membri reprezentînd cele trei instituţii partenere în proiect a decis ca premiul I să-i revină bulgarului Valentin Rusev, iar premiul al II-lea lui Răzvan Eremia din Călăraşi. Premiul al III-lea a fost acordat ex-aequo constănţeanului Mircea Stoian şi lui Nikolay Buzov din Bulgaria.
În concurs au fost înscrise 98 de fotografii din Bulgaria şi 334 din România - Bucureşti, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Constanţa. În aceste condiţii, misiunea juriului a fost extrem de dificilă. Cei şase membri ai comisiei româno-bulgare au acordat note de la 1 la 10 fiecărei lucrări. Valoarea premiilor este de 1000 euro - locul I, 750 euro – locul al II-lea, 500 euro - locul al III-lea. Totodată, ieri au fost selectate toate cele 30 de fotografii inspirate de „spiritul“ Dunării. Imaginile - 15 de partea bulgară, 15 din partea română, cîte cinci pentru fiecare secţiune (antropologie, culturală şi economică), vor face obiectul unei expoziţii itinerante, care va fi vernisată pe 14 noiembrie, de la ora 14.00, la Muzeul de Artă din Constanţa. Apoi, expoziţia va fi vernisată în oraşele implicate în proiect, Călăraşi şi Ruse, dar şi la Silistra, oraş partener în proiect. Fotografiile vor fi prezentate şi pe pagina web a proiectului. Imaginile vor expuse şi publicate numai cu acordul autorilor, în cadrul volumului „Spiritul Dunării“, menit să promoveze rezultatele cercetării antropologice, culturale, sociologice şi economice. Pentru aceste fotografii se acordă suma de 50 de euro, ca drept de utilizare în cadrul proiectului.
Proiectul „Spiritul Dunării. Fluviul Dunărea, factor generator de sinergii locale şi transfrontaliere“, implementat de Muzeul de Artă din Constanţa, în parteneriat cu galeria de artă din Ruse, Bulgaria şi muzeul „Dunării de Jos“, Călăraşi, este finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE CBC România-Bulgaria 2006. Proiectul transfrontalier lansat în luna septembrie se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni şi şi se va finaliza cu un simpozion. Beneficiarii direcţi ai acestei ample manifestări sînt comunităţile locale din cele trei oraşe, turiştii şi vizitatorii muzeelor partenere, autorităţile publice şi alţi actori ai dezvoltării locale cu responsabilităţi în domeniile economic, cultural şi educaţional.