Pentru prima oară, şi locuitorii de la ţară vor avea ocazia să-şi testeze funcţiile plămânilor în mod gratuit. Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), ce a fost celebrată pe 16 noiembrie (campaniile continuă întreaga lună), Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), împreună cu Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF), bibliotecile comunale din reţeaua Biblionet şi cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, organizează, până pe 24 noiembrie, în opt judeţe din ţară şi în Bucureşti, o serie de evenimente pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la simptomele şi consecinţele acestei boli cu potenţial mortal. Evenimentele fac parte din campania „Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!”, al cărei scop este informarea şi educarea în principal a populaţiei din mediul rural în privinţa BPOC, asupra necesităţii controlului medical şi a tratamentului adecvat în urma diagnosticării. În judeţul Constanţa, medici specialişti pneumologi vor fi prezenţi azi în comuna Mircea Vodă, pentru a efectua spirometrii gratuite tuturor locuitorilor care doresc să afle dacă suferă de această boală. Pe lângă testări, medicul specialist pneumolog şi medicul de familie vor oferi detalii despre această boală incurabilă, pe care mulţi dintre cei afectaţi o ignoră, considerând-o un dat al vârstei. “Prin această amplă campanie naţională de informare, care reuneşte eforturile unor organizaţii nonguvernamentale atât din domeniul sănătăţii, cât şi din sfera educaţională, cum sunt bibliotecile din reţeaua Biblionet, ne dorim să suplinim, în special în mediul rural, o nevoie de informare şi educare despre simptomele şi pericolul acestei afecţiuni”, a declarat preşedintele executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate, dr. Dana Fărcăşanu.
AFECTAŢI DE BOALĂ Peste un milion de români sunt afectaţi de această boală, conform statisticilor Societăţii Române de Pneumologie. De asemenea, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puţin de jumătate dintre cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform aceloraşi date ale Societăţii Române de Pneumologie.
CUM SE MANIFESTĂ Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică, deci incurabilă, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu înainte de o pierdere importantă a funcţiei pulmonare poate încetini evoluţia bolii şi creşte calitatea vieţii pacienţilor.