„Spiru Haret” a dat în judecată Guvernul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Spiru Haret” a dat în judecată Guvernul

Social 21 Iulie 2009 / 00:00 1037 accesări

Universitatea “Spiru Haret” funcţionează legal din 1991, are voie să organizeze concurs de admitere, iar toate diplomele eliberate sînt legale, indiferent de forma de învăţămînt, zi, fără frecvenţă sau la distanţă, a declarat, ieri, rectorul instituţiei, Aurelian Bondrea. “Conform prevederilor articolului 60, alineatul 3, din Legea Învătămîntului 84/1995 republicată, citez: “Diplomele şi certificatele de studii eliberate de instituţiile de învăţămînt superior în condiţiile legii pentru aceeaşi specializare sînt echivalente indiferent de forma de învăţămînt absolvită”. Deci nu există nicio diferenţă între cursurile de zi, frecvenţă redusă sau la ID. Diplomele au aceeaşi valoare”, a spus rectorul. El a adăugat că diplomele de licenţă eliberate de Universitatea “Spiru Haret” sînt legale deoarece absolvenţii au parcurs şi finalizat studiile la specializări acreditate sau autorizate şi au promovat examenul de licenţă sau de diplomă. Instanţele judecătoreşti sînt singurele autorităţi care se pot pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul Educaţiei nu are nicio calitate conferită de lege în acest domeniu.

“Spiru Haret” a dat în judecată Guvernul, pentru că i s-a interzis să organizeze admitere

Universitatea “Spiru Haret” a dat în judecată Executivul şi Ministerul Educaţiei pentru promovarea HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a declarat, ieri, purtătorul de cuvînt al instituţiei, George Nicolau. În HG 749 nu a fost trecută şi Universitatea “Spiru Haret”, astfel că aceasta nu poate organiza admitere în anul universitar 2009-1010. “Demersul în instanţă a fost făcut, în urmă cu aproximativ o săptămînă şi jumătate, la Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ”, a precizat Nicolau. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, dacă Universitatea “Spiru Haret” nu se supune evaluărilor şi continuă ilegalităţile, va propune adoptării un proiect legislativ pentru desfiinţarea instituţiei, după ce reprezentanţii universităţii au refuzat să accepte măsurile ministeriale. Duminică seară, ministrul Andronescu a afirmat că a înfiinţat o echipă de control şi că aşteaptă, la începutul acestei săptămîni, să afle primele date despre situaţia de la această universitate şi despre numărul de studenţi care au studiat la forme de învăţămînt neacreditate

Protecţia Consumatorului se poate sesiza în cazul „Spiru Haret”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a solicitat Ministerului Educaţiei, printr-o scrisoare, stabilirea unei întrevederi pentru lămurirea situaţiei Universităţii „Spiru Haret” şi a modului în care ANPC se poate sesiza în acest caz. „Pentru că emiterea diplomelor este un subiect de competenţa Ministerului Educaţiei şi a organismelor responsabile de asigurarea calităţii în învăţămînt, le-am trimis o scrisoare pentru stabilirea unei întîlniri oficiale. După această întîlnire vom decide cum trebuie procedat mai departe”, a explicat preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică.



12