„Spiru Haret”, sub lupa controlului Ministerului Educaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Spiru Haret”, sub lupa controlului Ministerului Educaţiei

Eveniment 18 Iulie 2009 / 00:00 2482 accesări

În timp ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) continuă să declare că diplomele eliberate absolvenţilor de la formele de învăţămînt neautorizate/neacreditate (învăţămîntul la distanţă şi la frecvenţă redusă) emise de Universitatea „Spiru Haret” (USH) vor fi anulate, conducerea instituţiei de învăţămînt susţine că MECI nu este autorizat să facă acest lucru. „Nicio unitate, niciun minister şi niciun ministru nu poate anula un document eliberat de o altă instituţie. Anularea unui document oficial, indiferent că este proces verbal de amendă, indiferent că este diplomă de învăţămînt, o fac unităţile judiciare abilitate, în urma unor sesizări depuse de cel interesat. În speţă, Parchetul trebuie să constate că diploma a fost obţinută în mod fraudulos şi, în momentul acela, Parchetul poate să dispună un proces împotriva mea şi să ceară într-o instanţă anularea acestui document”, a declarat purtătorul de cuvînt al USH, George Nicolau, profitînd de ocazie pentru a-i calma pe studenţii USH: „Le transmitem studenţilor să stea liniştiţi să se termine conflictul dintre minister şi universitate, că diplomele sînt legale”. Pe de altă parte, reprezentanţii MECI au declarat că dacă universitatea refuză să anuleze diplomele şi să plătească susţinerea altor examene de licenţă, instituţia din care fac parte va intenta proces USH şi va apela la toate procedurile necesare pentru intrarea în legalitate a instituţiei. Prin urmare, de bunăvoie sau cu forţa, conducerea MECI este hotărîtă să transforme USH într-o instituţie de învăţămînt superior legală. „În acest moment (vineri după-amiază - n.r.) la sediul central al universităţii se află o comisie MECI în control. Lucrurile se vor clarifica în curînd. Pînă atunci ni s-a cerut să nu mai dăm niciun fel de declaraţii”, a declarat rectorul USH Constanţa, Olga Duţu.

Controlul de la USH, în desfăşurare

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că s-a dispus înfiinţarea unei comisii de control care să facă verificări la USH pentru o serie de clarificări şi a subliniat că vor fi adoptate măsuri care să ajute instituţia de învăţămînt superior. Acesta a adăugat că este foarte important să se afle cum s-au respectat procedurile în emiterea documentelor de şcolarizare a studenţilor de la USH. „Indiferent dacă o universitate este de stat sau privată, ea trebuie să respecte legea. Nu luaţi demersul meu ca o direcţie ţintită spre a închide universităţi. Am început cu Spiru Haret şi cu Petre Andrei pentru că am constatat că aici problemele sînt extrem de acute, dar vom continua şi cu celelalte universităţi”, a mai spus ministrul Educaţiei. Şeful Departamentului Juridic şi Control din cadrul MECI, Gabriel Ispas, a declarat că inspectorilor li s-a permis accesul în clădirea centrală a Universităţii. El a adăugat că, avînd în vedere volumul foarte mare de documente care trebuie verificate, nu se poate preciza cu exactitate data la care va fi încheiat acest control.

Patronatele vor propriile programe de pregătire profesională

Preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei României (CONPIROM), Vasile Turcu, a anunţat că organizaţia îşi lansează propriile programe de pregătire profesională după scandalul celor 100.000 de diplome ilegale de la Universitatea „Spiru Haret”: „Scandalul celor 100.000 de diplome nule de la USH este o pată pe obrazul şcolii româneşti. Situaţia nu este însă de azi, de ieri, şi nu este izolată la cazul unei singure universităţi. Patronatele pe care le reprezentăm se plîng adesea de nivelul slab de pregatire al angajaţilor şi acum înţelegem şi mai bine cauzele. În felul acesta nu putem să avem un management de calitate şi eficienţă economică. CONPIROM este îngrijorat de problemele din învăţămîntul românesc şi tocmai de aceea îşi lansează propriile programe de pregătire profesională”. Conducerea CONPIROM a încheiat parteneriate cu Confederaţia „Cartel Alfa” şi cu Blocul Naţional Sindical (BNS) pentru a deschide centre de pregătire profesională cu finanţare europeană, atît pentru patronate, cît şi pentru sindicate. Reamintim că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, joi, că diplomele eliberate de USH la programele de studii neautorizate sînt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de validare şi susţin iar examenul de licenţă într-o instituţie de învăţămînt superior acreditată. Examenele pot fi susţinute într-un interval de cinci ani, iar taxele vor fi plătite de către USH.



12