Discuțiile despre investirea eficientă a fondurilor publice în administrația publică sunt încă la nivel abstract în România. Autoritățile centrale vorbesc de ani buni despre ceea ce trebuie să facă autoritățile locale pentru a nu risipi bugetele, dar în practică nu se întâmplă mare lucru. Sunt, totuși, excepții notabile de instituții care au dovedit că pot face mult cu minim de cheltuieli. Printre acestea se numără și Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) din Constanța, care, de câțiva ani, colecționează premii pentru proiectele inovatoare pe care le derulează. Instituția și-a adăugat în palmares o nouă distincție pentru investirea eficientă a banilor publici. În cadrul celei de-a noua ediții a Conferinței internaționale „Inovația și calitatea în sectorul public”, ce a avut loc joi, 20 octombrie, SPIT Constanța s-a ales cu premiul al treilea la secțiunea „Reducerea risipei și eficientizarea cheltuirii banului public în administrația publică locală”, pentru modalitățile alternative de comunicare online, pe care le utilizează și le pun la dispoziția contribuabililor. De altfel, SPIT Constanța folosește la maxim resursele oferite de rețeaua de socializare Facebook (https://www.facebook.com/spitct.ro), dar are o activitate intensă și pe site-ul www.spit-ct.ro, care este actualizat în mod constant. În afară de SPIT Constanța, la conferința organizată de Agenția Națională a Funcționarilor Publici au fost premiate multe alte instituții publice din țară, în cadrul a patru secțiuni.
Iată lista întreagă de câștigători:
Secțiunea 1: Transparența instituțiilor publice - premisa pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație:
Premiul 1 - Primăria Municipiului Roman - cu proiectul „Romașcanii decid!” - evaluarea satisfacției cetățenilor și implicarea acestora în procesul decizional
Premiul 2 - Camera Agricolă Județeană Iași - Creare condiții consiliere on-line pentru fermierii ieşeni
Premiul 3 - Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice - „O nouă cultură a descentralizării managementului educațional la nivel național - EduSAL”
Mențiune - Consiliul Județean Bihor - „Modernizarea serviciului de transport public de persoane în județul Bihor”.
Secțiunea 2: Incluziunea socială, baza unei societăți democratice:
Premiul 1 - Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca - „Model de intervenție în familii sărace”
Premiul 2 - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț - „Centru zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate”
Premiul 3 - Consiliul Județean Vrancea - Înfiinţarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare
Mențiune - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 - „Servicii integrate şi egalitate de şanse pentru o comunitate puternică în Sectorul 6”
Mențiune - Consiliul Județean Vrancea - „ASPIR Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Rromilor din judeţul Vrancea”.
Secțiunea 3: Educaţia - bază pentru dezvoltarea societăţii:
Premiul 1 - Consiliul Județean Vrancea - „CRESC În Vrancea! Copiii remigrați în Vrancea - educați, sprijiniți, consiliați!”
Premiul 2 - Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu“ Baia Mare - Programul educaţional de remediere şcolară - “ŞCOALA DUPĂ ŞCOALĂ”
Premiul 3 - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 - Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul Golescu-Grant
Mențiune - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 - Centrul de zi pentru copii cu dizabilități Orșova.
Secțiunea 4: Reducerea risipei și eficientizarea cheltuirii banului public în administrația publică locală
Premiul 1 - Primăria Municipiului Brașov - „Managementul informatizat al sistemului de transport în comun din municipiul Brașov, județul Brașov”
Premiul 2 - Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud - „Crearea Centrului German din Municipiul Bistriţa, Județul Bistriţa-Năsăud, prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”
Premiul 3 - Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța - „Modalități alternative de comunicare online cu resurse minime”
Mențiune - Primăria Municipiului Brașov - „Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov, județul Brașov”.
Citește și:
SPIT Constanța, exemplu de eficiență în administrație. Un nou premiu e pe drum?