Spitale desfiinţate, bolnavi pe drumuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spitale desfiinţate, bolnavi pe drumuri

Eveniment 09 Aprilie 2011 / 00:00 1049 accesări

Desfiinţarea spitalelor din ţară, mai ales în zonele îndepărtate, fără să se asigure unele centre de permanenţă la care să se apeleze în unele cazuri de urgenţă, a dus la un adevărat haos în Sănătate. Doi oameni, unul din Băneasa - judeţul Constanţa şi unul din Bălceşti - Vâlcea, şi-au pierdut viaţa, în ambele localităţi spitalele fiind desfiinţate. Oamenii acuză sistemul de sănătate, îi acuză pe cei care i-au lăsat fără asistenţă medicală. În ambele cazuri, însă, există explicaţii, potrivit autorităţilor din sistem, care au demarat imediat anchete pentru a vedea ce s-a întâmplat de fapt.

FĂRĂ ŞANSE... Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, a explicat, în cazul pacientului de la Băneasa, că decedatul suferea, printre altele, şi de insuficienţă cardiacă globală, trecuse printr-un infarct miocardic şi avea şi hipertensiune pulmonară moderată. „Cazul nu putea fi tratat la Băneasa, indiferent de ce au zis unii. Cât priveşte ambulanţa, nu avea importanţă dacă ar fi luat pacientul de acasă, de la Centrul de Sănătate Băneasa sau de lângă medicul de familie. Dacă ar fi mers la Centrul de Sănătate Publică de la Băneasa, procedura nu se schimba. Bolnavul trebuia dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Nici măcar la Medgidia, care era mai aproape, nu trebuia dus. Pacientul avea nevoie de asistenţă de specialitate avansată”, a mai explicat dr. Arafat. El reproşează Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa că dispecerul trebuia să trimită maşină de reanimare imediat după ce a sunat medicul de familie care asista bolnavul şi nu după ce a sunat medicul de pe ambulanţă. “Astfel s-au pierdut 15 minute, dar care oricum nu erau suficiente în cazul de faţă, însă voi cere explicaţii directorului dr. Vasile Popescu, de la SAJ”, spune dr. Arafat. Oficialul a precizat că Unitatea de la Băneasa este dotată cu două echipaje B2, în regim permanent, două de tip A1 – pentru transport şi încă una de tip A2, tot pentru transport. Dr. Arafat spune că, în ianuarie, staţia de ambulanţă de la Băneasa a preluat 88 de cazuri, dintre acestea, 71 au fost redirecţionate imediat către alte unităţi medicale, la Centrul de Sănătate Băneasa neputându-se face nimic în cazul bolnavilor. Restul de 17 pacienţi au fost ţinuţi sub observaţie şi abia apoi redirecţionaţi spre alte spitale. Şi în cazul de la Bălceşti (jud. Vâlcea), dr. Arafat a explicat că pacientul putea fi tratat doar la spitalele judeţene din Râmnicu Vâlcea sau Craiova, care au dotările necesare.

REVOLTA COPAC ŞI CMR. Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România şi Colegiului Medicilor din România (CMR) solicită reanalizarea, de urgenţă, a măsurilor luate în privinţa desfiinţării unor unităţi sanitare şi luarea de măsuri urgente în folosul pacienţilor. “Ca argumente, menţionăm faptul că nu s-au făcut publice din timp şi nu au fost analizate la faţa locului măsurile luate în cazul fiecărui spital în parte. Simplul criteriu de eficienţă financiară sau de încadrare de personal poate să constituie doar o premisă şi nu un factor care să determine închiderea unui spital. Autorităţile trebuiau să analizeze nevoia de servicii de sănătate a populaţiei şi accesibilitatea la servicii medicale”, se arată într-un comunicat. Atât reprezentanţii COPAC, cât şi cei ai CMR au precizat că, astfel, a fost încălcat un drept fundamental al omului, stipulat şi în Constitutia României, respectiv dreptul la sănătate. În comunicat se subliniază că desfiinţarea unui spital nu se poate realiza decât dacă un alt tip de unitate medicală preia o serie de servicii medicale (de exemplu un ambulator de specialitate sau un centru multifuncţional), fapt care s-a omis. „Transformarea în cămine de bătrâni nu acoperă nevoia de servicii medicale. Nu trebuie să uităm că un procent de 46% din populaţie trăieşte în mediul rural, aici lucrând doar 11% din medicii din România, fapt ce constituie o discriminare majoră”, susţin reprezentanţii COPAC şi CMR. Implementarea măsurii “s-a făcut voluntarist, fără o perioadă de tranziţie, dacă ne raportăm la actele normative adoptate”. Decizia de a închide unităţi spitaliceşti fără a asigura alte centre care să răspundă prompt la urgenţele pacienţilor dovedeşte amatorism, iar vinovaţii pentru cazurile de la Băneasa şi Bălceşti sunt cei are au pus lacăt la spitale, este de părere preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

LA SUTE DE KILOMETRI. Lipsa paturilor în Sănătate este, din nou, o mare problemă. 55 de pacienţi cu afecţiuni psihice, spitalizaţi în Centrul de Sănătate Băneasa, unitate recent desfiinţată, vor fi transportaţi la alte unităţi sanitare din ţară, în lipsa paturilor din unităţile sanitare din judeţ. Bolnavii constănţeni vor fi duşi la sute de kilometri distanţă de locurile natale. “Nu avem alte soluţii. Nu avem locuri disponibile în unităţile sanitare cu profil similar”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, care recunoaşte că nu este în regulă ce se întâmplă şi că acest fapt constituie, într-adevăr, o problemă. Ieri, au fost transportaţi la Spitalul din Vaslui, cu ambulanţe de transport victime multiple asigurate de ISU Dobrogea, dar şi de Ambulanţa din Iaşi, 20 de bolnavi, urmând ca în aceste zile să fie transportate şi restul persoanelor, respectiv 35, cel mai probabil la o unitate sanitară din Prahova. Mulţi dintre aparţinătorii pacienţilor duşi în spitalele din ţară şi-au luat „adio” de la cei dragi aflaţi în suferinţă, spunând că n-au cum să-i mai viziteze. Pentru familiile care au refuzat transportul bolnavilor la spitale din ţară au fost făcute solicitări la Direcţia de Asistenţă Socială, care ar putea asigura unele locuri la Centrele din Negru Vodă sau Techirghiol.



12