Angajaţii din sistemul sanitar vor asigura continuitatea serviciilor de asistenţă medicală, în noiembrie şi decembrie, şi în condiţiile aplicării prevederilor Legii 329/2009, a anunţat, ieri, printr-un comunicat, Ministerul Sănătăţii (MS). “Mai mult, fondurile economisite, prin diminuarea salariilor, vor fi folosite în cadrul unităţilor medicale pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare, necesare în tratamentul pacienţilor”, se mai arată în comunicat. După cum era de aşteptat, reprezentanţii sindicatului din Sănătate au ripostat, precizând că este inadmisibil ce se întâmplă. “Noi considerăm soluţia MS un fel de deturnare de fonduri, o păcăleală”, a declarat liderul “Sanitas” - filiala Constanţa, Nicolae Manea.
VENITURI DIMINUATE. Potrivit Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, începând de ieri, spitalele şi unităţile sanitare din sistemul sanitar, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, până la sfârşitul anului. Modul de aplicare a legii se va stabili la nivelul fiecărei unităţi sanitare, cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sanitare. Angajatul poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, în aşa fel încât să nu depăşească 32 de ore libere lunar, fie pentru acordarea a câte patru zile libere, în lunile noiembrie şi decembrie. De asemenea, se poate opta şi pentru o măsură care să combine cele două alternative.
PROPUNERE REFUZATĂ. „Propunerea noastră privind modalitatea de aplicare a Legii 329/2009 este de a se asigura economisirea de 15,5% lunar prin compensare cu suma corespunzătoare din cuantumul primei de stabilitate a semestrului II al anului 2009, a fost refuzată”, a declarat Manea. El a făcut precizarea că, în prezent, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa funcţionează sub normativul minim de personal impus de lege, iar în unele secţii există restanţe în ceea ce priveşte acordarea concediilor de odihnă şi a liberelor. „Propunerea se încadrează în prevederile art. 10, alin. 1, lit. D, din legea menţionată şi ar duce la asigurarea continuităţii activităţii medicale corespunzătoare în această perioadă de pandemie cu noul virus gripal”, a adăugat liderul „Sanitas”. Reamintim că, pe 12 noiembrie, salariaţii SCJU au fost informaţi de către conducerea unităţii că trebuie să-şi ia liber, ba chiar să-şi amâne operaţiile care nu constituie urgenţe medicale. “Având în vedere Legea nr. 329/2009 şi respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, conducerea SCJU a hotărât acordarea de opt zile libere fără plată în perioada noiembrie - decembrie 2009”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. Salariaţii SCJU au fost informaţi să stea acasă în această lună, în zilele de 13, 20, 27, fără să fie plătiţi, iar în perioada 23 - 26 noiembrie, programul normal de muncă se va reduce cu două ore zilnic. În decembrie, zilele 28, 29, 30, 31 vor fi zile libere, de asemenea, neplătite. Bolnavii care ar fi trebuit să fie operaţi în zilele menţionate trebuie să aştepte şi să se roage pentru sănătate. MS a pus în vedere conducătorilor structurilor din Sănătate că au obligaţia de a organiza activitatea pe care o coordonează astfel încât să fie asigurată continuitatea, iar pacienţii să nu fie afectaţi de aceste măsuri.
TOATE SPITALELE DIN CONSTANŢA VOR FI ACŢIONATE ÎN INSTANŢĂ DE “SANITAS” PENTRU NERESPECTAREA LEGII
Liderul “Sanitas” Constanţa a anunţat că toate spitalele din Constanţa vor fi acţionate în instanţă de “Sanitas” pentru nerespectarea legii. “Salariaţii nu au primit niciun drept salarial, nu al 13-lea salariu, nu primă de stabilitate, nu nimic. Aşa că de joi îi acţionăm în instanţă pe toţi cei care au restanţe către salariaţi”, a declarat Nicolae Manea.