Spitale transformate în azile de bătrâni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a aprobat!

Spitale transformate în azile de bătrâni

La Constanţa, singura unitate sanitară care se va transforma în azil de bătrâni este Centrul de Sănătate Băneasa
Sănătate 11 Martie 2011 / 00:00 1261 accesări

La propunerea Ministerului Sănătăţii (MS) şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul a aprobat un program care vizează dezvoltarea unei reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.

Programul “Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern. Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ. Programul se va derula pe o perioadă de aprox. trei ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu. Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000.000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000.000 lei. La Constanţa, singura unitate sanitară care se va transforma în azil de bătrâni este Centrul de Sănătate Băneasa. Spitalul Orăşenesc Cernavodă, propus, de asemenea, pentru desfiinţare, şi transformat în azil de bătrâni, rămâne în forma actuală, autorităţile locale luptând pentru menţinerea unui spital în oraş.

PREA PUŢINE AZILE. Se estimează că, prin acest program, vor fi îngrijiţi şi asistaţi aprox. 1.500 – 4.200 de persoane vârstnice, în funcţie de câte din unităţi sanitare vor fi reorganizate. Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfârşitul anului trecut erau înregistrate 130 cămine, din care 77 cămine publice cu capacitate totală de 5.304 locuri şi 53 cămine ale asociaţiilor şi fundaţiilor cu o capacitate de 1.850 locuri. În acelaşi timp, numărul solicitărilor pe listele de aşteptare era de 4.180 de persoane.

FĂRĂ DESTITUIRI. MS a subliniat că personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, însemnând 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate. “Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. „Este pentru prima dată când statul finanţează, integral de bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a mai adăugat demnitarul.



12