Spitalele au MARE NEVOIE DE SÂNGE! Veniți să donați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O picătură de sânge salvează viața unui om

Spitalele au MARE NEVOIE DE SÂNGE! Veniți să donați!

Sănătate 16 Octombrie 2017 / 16:49 1330 accesări

Spitalele din România au nevoie mare de sânge; nu există zi în care un pacient să nu aibă nevoie de o transfuzie sanguină, viața lui să nu depindă de ”o picătură de sânge”. Donatorii de sânge, din păcate, sunt în număr mic, mult prea mic pentru nevoile actuale. Așa se face că, în țară, unele centre de transfuzii organizează campanii de promovare a donării, încercând să sensibilizeze populația, să explice ce înseamnă, de fapt, actul de donare. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța este un exemplu pentru unele unități similare din țară. De ceva timp, CRTS de la malul Mării Negre organizează colecte mobile de sânge în diferite localități îndepărtate din județ, populația nereușind să ajungă la centrul din municipiul Constanța, de lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”. De această dată, o echipă a CRTS ajunge în Năvodari, acțiune în colaborare cu Primăria orașului. Astfel, cine este din Năvodari sau din localități din apropierea orașului poate veni să doneze sânge sâmbătă, 21 octombrie, între orele 8.30 și 13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă (lângă Taxe și Impozite), str. Sănătății, nr. 3; trebuie să aibă asupra sa și un act de identitate valabil.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

Specialiștii CRTS au anunțat cine poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile. Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală), cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime, constituţie), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minimum 500 ml de lichide. Intervalul minim între 2 donări este de 2 luni, iar numărul maxim de donări/an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbaţi (în funcţie de evaluarea medicală). Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reşedinţa în oraşul Constanţa, pentru o perioadă de o lună.

”Sângele este un dar ce nu poate fi înlocuit! Este nevoie de mai mulți donatori! Cheamă-ți și prietenii! Mulțumim anticipat celor care vor contribui la salvarea de vieți omenești!”, este mesajul directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă.



12