Unităţile spitaliceşti care au greşit în acordarea asistenţei medicale populaţiei vor rămâne fără autorizaţia de funcţionare, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că toate aceste falsuri s-au făcut în spitale cu complicitatea cuiva din interiorul unităţilor, potrivit mediafax. “Unităţile private (...) şi cele de stat îmi extind acuma afirmaţia (...) care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare şi îmi asum acest lucru. Bineînţeles pe un temei legal. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penală, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei. Ea spus că acest lucru va fi valabil şi în ceea ce priveşte unităţile medicale de stat”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe.
De asemenea, Sorina Pintea a spus că va extinde competenţele directorilor Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene. “Toate aceste lucru (n.r. - diplome false) se întâmplă cu complicitatea cuiva. La spitalul din Ilfov s-a întâmplat cu complicitatea celor din spital, în aceste clinici private unde acest cetăţean făcea intervenţii (n.r. - Matteo Politi) se făcea cu complicitatea celor de acolo. (...) Până la urmă va trebui să facem curăţenie. Matteo Politi a lucrat în Italia luni bune într-o clinică de recuperare după operaţii cardiatice. A lucrat şi în Anglia (...) În Italia a avut o plângere a unor părinţi pentru că a pus un percing şi s-a infectat. La noi lucrurile încep să funcţioneze”, a mai spus Sorina Pintea.
De asemenea, ministrul Sănătăţii susţine că România e singura ţară care l-a acuzat pe falsul medic italian în ceea ce priveşte actul medical.
Ministerul Sănătăţii prin Centrul de Resurse Umane face verificări privind documentele care se depun la dosarele medicilor, a spus Sorina Pintea, precizând că din 2015 până în prezent s-au făcut 21 de plângeri pentru fals. Aceste falsuri nu sunt legate de profesia de medic, ci de documentele depuse la dosar: certificate de conformitate şi adeverinţe.