Spitalele constănţene ar putea rămâne fără apă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situaţie fără precedent. Din cauza datoriilor

Spitalele constănţene ar putea rămâne fără apă

Eveniment 05 Iunie 2010 / 00:00 2337 accesări

Sistemul sanitar din România trece printr-o situaţie fără precedent. După ce spitalele au rămas fără bani de medicamente şi materiale sanitare banale, s-a ajuns în situaţia ca unităţile sanitare să fie ameninţate că vor rămâne fără sursa de apă potabilă, din cauza datoriilor. Bolnavii şi cadrele medicale au rămas fără replică la o asemenea veste. “Este strigător la cer ce se întâmplă. Guvernanţii întrec orice limită a bunului simţ. Este de neimaginat ca spitalul să rămână fără apă. Ne-am cumpărat medicamentele, unele materiale sanitare, acum ce mai rămâne? Să venim cu apa de acasă? Cu ce vor face oamenii ăştia curat aici? Ce ne facem?”, întreabă disperat un pacient al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Cadrele medicale nu au avut puterea să comenteze situaţia în care s-a ajuns din cauza managementului din Sănătate, în opinia lor, în ultima perioadă, Sănătatea fiind un domeniu total indiferent guvernanţilor. Din punct de vedere igienico-sanitar soluţia este una singură: închiderea unităţilor sanitare, întrucât nicăieri în această lume un spital nu poate funcţiona fără o sursă de apă. „RAJA a aşteptat cât a aşteptat plata dărilor restante, a înţeles situaţia şi a păsuit, însă situaţia nu mai poate fi controlată. Datoriile unor spitale din Constanţa cresc de pe o zi pe alta, astfel că se impune luarea unei decizii drastice”, a declarat purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea.

DATORII URIAŞE. Spitalele şi unităţile sanitare din Constanţa înregistrează, către RAJA SA, o datorie de 603.421 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate până la 30 aprilie 2010. RAJA SA a întreprins nenumărate demersuri legale în vederea recuperării debitelor de la unităţile din sistemul de sănătate. „Imediat ce s-a constatat depăşirea termenului legal de plată, RAJA Constanţa a formulat către toţi debitorii avizări şi convocări la conciliere în vederea recuperării creanţelor pe cale amiabilă. Totodată, s-a procedat şi la încheierea de eşalonări a datoriilor cu instituţiile care au dat curs acestei proceduri”, arată Irina Oprea. În cele din urmă, din cauza neachitării restanţelor, au fost trimise somaţii de plată şi notificări prin executor judecătoresc. „Au fost transmise notificări către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, Prefectura Constanţa, Direcţia de Sănătate Publică, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate etc.”, mai spune ea. Ea a adăugat că „nerecuperarea debitelor acumulate pune Regia în imposibilitatea de achita facturile furnizorilor şi, implicit, dincolo de voinţa noastră, de a priva toţi consumatorii de serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare”.

ÎN PRAGUL SEZONULUI ESTIVAL, SITUAŢIA ESTE ŞI MAI CRITICĂ, AVÂND ÎN VEDERE CĂ REGIA ASIGURĂ APA POTABILĂ ÎN TOATE STAŢIUNILE LITORALULUI ROMÂNESC

SC RAJA SA este obligată să ia măsurile cele mai drastice împotriva rău-platnicilor, indiferent de statutul juridic şi profilul de activitate. „În cazul în care unităţile sanitare nu-şi vor achita facturile la termenele stabilite, începând cu 6 iunie 2010, toate aceste unităţi vor fi debranşate de la reţeaua de alimentare cu apă şi vom aplica toate măsurile legale (acţionare în judecată) în vederea recuperării întregii datorii”, spune purtătorul de cuvânt al RAJA. Situaţia este însă dramatică, managerii spitalelor din Constanţa fiind neputincioşi în faţa acestei probleme, în lipsa fondurilor. „Singura cale de rezolvare a situaţiei este onorarea datoriilor până la 1 iulie de către Ministerul Sănătăţii, ministrul Attila Cseke venind cu promisiunea că toate spitalele care vor trece în administrarea autorităţilor locale nu vor înregistra nicio datorie. Este singura soluţie în momentul de faţă”, a declarat managerul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM), din Eforie Sud, ec. Viorel Pascaru. SOTRM înregistrează o datorie de 160.000 lei la RAJA Constanţa de aprox. un an. Un alt spital din judeţul Constanţa care înregistrează datorii importante către Regie este Spitalul Municipal Medgidia, datoriile acumulate de la începutul anului şi până în prezent fiind de 190.000 lei.



12