Spitalele nu mai ascund infecţiile nosocomiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În sfârşit, au înţeles

Spitalele nu mai ascund infecţiile nosocomiale

Sănătate 07 Mai 2014 / 00:00 628 accesări

Dacă, în urmă cu câţiva ani, România avea cele mai curate spitale din Europa, fără picior de microb, mulţi manageri preferând să ascundă infecţiile nosocomiale pentru că-i dezavantajau la aprecierile de conducători, acum lucrurile par să se fi schimbat. Mulţi au înţeles importanţa raportărilor corecte, aşa că recunosc că este aproape imposibil să se ia la întrecere cu unităţile sanitare din UE, unde, într-adevăr, cuvântul de ordine este curăţenia lună. Şi chiar şi aşa, şi ei raportează infecţiile de spital. Atunci când a venit la conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, managerul dr. Dan Căpăţână a găsit raportări cu puţin peste „0” la capitolul infecţii nosocomiale. „Aproape că nici nu erau infecţii în SCJU. Nu avem cum. În prezent avem raportări de peste 1,3%”, a declarat managerul. Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, dr. Căpăţână a explicat importanţa igienei corecte a mâinilor. Astfel, el are în plan montarea, în toate secţiile/clinicile spitalului, a unor dozatoare cu substanţe dezinfectante. „Sub nicio formă nu trebuie să neglijăm igiena mâinilor. Este o obligaţie a personalului medical, dar acest lucru trebuie să fie luat în calcul şi de către pacienţi, dar şi de către cei care-i vizitează. De altfel, vizitatorii pot fi o sursă de infecţie pentru cei suferinzi”, a spus dr. Căpăţână. Tot managerul a precizat că infecţiile pot fi extrem de periculoase, cu germeni rezistenţi la antibiotice, fapt ce presupune suferinţă mai mare pentru bolnavi, dar şi costuri mai mari.

STAFILOCOCUL AURIU, E-COLI, KLEBSSIELLA SUNT CÂTEVA DINTRE INFECŢIILE DE SPITAL CARE AFECTEAZĂ MAI ALES PACIENŢII OPERAŢI

Reamintim că, pe 5 mai, în întreaga lume a fost marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, ocazie cu care specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au recomandat personalului medical să respecte cu stricteţe regulile de igienă atunci când îngrijesc pacienţii, astfel încât şi riscul infecţiilor să fie redus.



12