Spitalele, pregătite cu medicamente şi materiale sanitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spitalele, pregătite cu medicamente şi materiale sanitare

Justiție 24 Iulie 2009 / 00:00 564 accesări

Meteorologii au emis, miercuri, o atenţionare meteo cod galben care vizează 33 de judeţe din România şi care arată că, pînă sîmbătă, temperaturile vor fi caniculare, depăşind uneori 38 de grade, indicele de confort termic urmînd să treacă de pragul critic de 80 de unităţi, ceea ce înseamnă că aerul este greu de respirat. Avertizarea de caniculă mai arată că temperaturile maxime vor creşte de la o zi la alta, astfel că acestea vor depăşi, în unele judeţe, chiar şi 38 de grade. Atenţionarea a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vîlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Botoşani, dar şi Constanţa.

• Pacienţii se “topesc” în spitale

Ca în fiecare vară, şi în acest an, bolnavii se vor topi în saloane, mai ales în cele care sînt poziţionate către soare cea mai mare parte a zilei. Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţînă, a declarat că unitatea sanitară pe care o conduce are toate medicamentele şi materialele sanitare necesare şi că nu vor fi probleme din punctul acesta de vedere. Singurele probleme le vor avea bolnavii internaţi, care vor trebui să caute singuri soluţii pentru a scăpa de temperaturile ridicate din saloane. “Sînt cîteva ventilatoare, dar care nu fac faţă”, a spus managerul. “O să deschidem larg uşile şi geamurile, să se mai facă ventilaţie. Alte soluţii nu sînt. Dacă este cazul, mai udăm şi prosoapele şi stăm cu ele pe noi. Problema este că, de la căldură, se usucă imediat”, a spus un pacient. Bolnavii internaţi sînt sfătuiţi de medici să se hidrateze cu cîte doi litri de lichid pe zi, unii avînd în tratamente şi mai multe soluţii perfuzabile.

• O hidratare corespunzătoare…

Bătrînii, copiii, dar şi persoanele cu afecţiuni cronice sînt sfătuiţi să evite pe cît posibil expunerea la soare între orele de vîrf, respectiv 11,00 şi 17,00, iar dacă oamenii sînt nevoiţi să iasă din casă, să se îmbrace în haine cît mai lejere, din fibră naturală, să poarte pălării şi să consume cel puţin doi litri de lichid pe zi. Medicii sfătuiesc ca, la fiecare 20 de minute, să se bea cîte un pahar cu apă, chiar dacă nu apare senzaţia de sete. “O hidratare corespunzătoare este foarte importantă”, spune purtătorul de cuvînt al SCJU, dr. Florian Stoian. Reamintim că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au revizuit Planul naţional pentru caniculă şi au activat Comitetele de coordonare a intervenţiei rapide în cazul declanşării perioadelor de caniculă, de la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă. Dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în aceste zile caniculare. Direcţiile de sănătate publică vor verifica şi supraveghea condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.



12