Spitalele se golesc de pacienţi, medicii vor fi daţi afară?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Temeri Redirecţionarea pacienţilor către ambulatorii

Spitalele se golesc de pacienţi, medicii vor fi daţi afară?

Sănătate 11 Februarie 2014 / 00:00 947 accesări

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a înaintat Ministerului Sănătăţii (MS) numeroase propuneri privind întocmirea pachetului de bază din sistemul de sănătate. În primul rând, pentru ca sectorul spitalicesc să funcţioneze aşa cum trebuie, ei cer o creştere a fondurilor alocate. Şi pentru că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine, în noua reformă, extinderea sectorului ambulatoriu, deci cele mai multe cazuri care ajung în spitale să fie redirecţionate către fostele policlinici, dacă din punct de vedere medical nu sunt probleme, reprezentanţii federaţiei susţin că acest fapt nu trebuie să aibă ca efect reducerea numărului de salariaţi. Ei atrag atenţia asupra unor mecanisme ce sprijină acest principiu. Astfel, “la ora actuală, sistemul sanitar public se confruntă cu o lipsă acută de personal, mai ales pe zona personalului medical”. “Acest lucru l-am demonstrat prin mai multe studii prezentate MS, atât în ceea ce priveşte amploarea deficitului, cât şi în privinţa principalelor efecte ale acestuia. Deficitul este constatat, în general, prin raportare la perioadele anterioare. Dacă, însă, ne raportăm la nivelurile europene, deficitul este de-a dreptul uriaş”, potrivit federaţiei. Tot ei susţin că ponderea personalului trebuie calculată prin raportarea la normativele europene în domeniu, respectiv la numărul de medici şi la numărul de asistente medicale (spre exemplu) la 100.000 de locuitori. În relaţie cu Casa şi pacienţii, deficitul de personal se reflectă în scăderea calităţii serviciilor medicale. “În condiţiile reducerii serviciilor medicale din pachetul de bază ce vor fi tratate în spitale, deficitul de personal va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor medicale, respectiv revenirea la normalitate în acest domeniu. Solicităm ca gândirea pachetului de bază pentru serviciile spitaliceşti să ţină cont de normative de personal care să asigure nivelul calitativ corespunzător pentru serviciile medicale, acestea din urmă fiind finanţate / decontate la un standard ce poate asigura plata personalului”, subliniază federaţia. Reprezentanţii „Solidaritatea Sanitară” au făcut referire, în propunerile lor, şi la posibilitatea creşterilor salariale aşteptate / promise. “Studiul-pilot privind stabilirea nivelului standard de decontare a serviciilor medicale către spitale trebuie să includă variabila independentă cheltuieli cu resursa umană, ea urmând să fie ajustată continuu în funcţie de obiectivele salariale avute în vedere şi de sumele colectate la nivelul fondului public de asigurări sociale de sănătate”, potrivit federaţiei.

DECONTAREA SERVICIILOR CĂTRE SPITALE Nu în ultimul rând, ei au făcut referire şi la decontarea serviciilor către spitale. Mai exact, ele trebuie să includă următoarele: decontarea serviciilor medicale din pachetul de bază către spitale trebuie să fie la nivelul costurilor de piaţă ale acestora; pentru stabilirea standardelor de cost este necesară desfăşurarea unui studiu-pilot în mai multe tipuri de unităţi sanitare. Şi contractarea serviciilor medicale îi preocupă pe reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. În opinia lor, trebuie introdus un grad mult mai mare de libertate, decontarea urmând să se facă pentru toate serviciile medicale din pachetul de bază prestate efectiv, şi nu doar pentru cele contractate. “Nivelurile de dificultate ale serviciilor medicale trebuie să fie cât mai apropiate de realitate, nefiind tulburate de diferitele ajustări, optimizări, reduceri etc. Motiv pentru care considerăm necesar ca studiul-pilot să includă şi aceste aspecte, respectiv regândirea sistemului DRG pe toate dimensiunile sale, în acord cu realitatea serviciilor medicale”, spun ei.

RISCURILE TRATAMENTELOR INCORECTE Reprezentanţii federaţiei i-au înaintat ministrului şi o propunere ce vizează riscurile tratamentelor incorecte în medicina primară şi ambulatoriul de specialitate. Astfel, serviciile medicale decontate spitalelor trebuie să ţină cont de situaţia agravată a unor astfel de cazuri, iar cazurile agravate în medicina primară şi ambulatorie nu mai trebuie decontate la acel nivel, sumele urmând a fi transferate unităţilor spitaliceşti care tratează pacienţi. Ei mai cer şi “urgentarea introducerii asigurărilor complementare, care vor permite inclusiv un nivel de tratament superior celui asigurat prin intermediul pachetului de bază”.

Precizăm, totodată, că, la ultima videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii pe marginea pachetului de bază din sistemul sanitar, sindicaliştii “Sanitas”, filiala Constanţa, au declarat, la rândul lor, că, fără o finanţare corespunzătoare a sectorului, lucrurile nu se vor schimba, iar Sănătatea, implicit pacienţii, va avea în continuare de suferit.



12