Spitalizări pe capete din cauza gripei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție, tendință de extindere! Îngrijiri pe patul de spital

Spitalizări pe capete din cauza gripei

Eveniment 03 Martie 2015 / 00:00 2083 accesări

Aglomerație mare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța în ultimele șapte zile, perioada 23 februarie - 1 martie! Medicii infecționiști au consultat 199 de pacienți. Din totalul examinărilor medicale, potrivit SCBI, au fost diagnosticați cu afecțiuni specifice sezonului rece 185 de constănțeni, dintre care 93 au necesitat îngrijire sub supraveghere medicală, pe patul de spital. Față de săptămâna precedentă, 16 - 22 februarie, se observă o creștere a numărului de îmbolnăviri cu 74, dar și a numărului de internări, cu 17. De altfel, din mai toate raportările Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi ale Centrului Naţional de Gripă din Institutul „Cantacuzino“ a reieșit că, în România, activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale, cu tendință de extindere (judeţele Iaşi, Constanţa şi municipiul Bucureşti), şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind crescută, depăşind nivelul aşteptat. Au fost semnalate și decese ca urmare a virusului gripal, cu mențiunea că toate cazurile au avut boli asociate, iar unele nu au fost vaccinate. Numărul total de decese confirmate cu gripă este 12, din care opt cu A(H1) și patru cu A(H3). În sezonul anterior, până la 22 februarie 2014, erau înregistrate cinci decese confirmate cu gripă, toate cu virus gripal A(H1). De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și gripei și până la 24 februarie, au fost confirmate în urma analizelor de laborator 516 cazuri de gripă. În perioada menționată, Constanța se afla în top, cu un număr total de 150 de cazuri de gripă, pe locul 2 fiind Bucureștiul, cu 118 cazuri, iar pe 3 - Iași, cu 85 de cazuri. Medicii spun să avem mare grijă, întrucât virusul gripal din acest sezon a suferit o mutație. ”Avem de-a face cu manifestări ale bolii mai accentuate, care durează mai mult, peste șapte zile, tuse care trece greu sau apar dureri în gât, de asemenea care durează”, a precizat, recent, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu. Sunt doar câteva manifestări ale virusului gripal ce a suferit mutații. În unele cazuri, spun medicii, apar febră mare și dureri musculare. Medicii au constatat că boala trece mult mai greu, chiar și după administrarea unui tratament mai agresiv.

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat că numărul mare de îmbolnăviri de gripă din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populaţiei de a se vaccina, şi nu unor forme mai agresive ale bolii. "Nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puţine persoane vaccinate. De aceea, aş vrea să fac apel la vaccinare pentru a evita complicaţiile pe care le poate da gripa, unele putând cauza decesul", a spus Streinu-Cercel. Potrivit acestuia, singura metodă de prevenire a gripei este vaccinarea.

Precizăm că în Belgia, Franţa, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie s-a înregistrat în ultimele săptămâni un exces al mortalităţii la populaţia vârstnică (peste 64 ani). Mortalitatea la populaţia vârstnică este mai mare în acest sezon decât în ultimele patru sezoane precedente, în cele 19 ţări/teritorii incluse în monitorizarea europeană a excesului de mortalitate (EuroMOMO).



12