Este sezonul toxiinfecțiilor alimentare (TIA), al bolilor diareice acute, așa că medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă la igiena personală, dar și alimentară. Trebuie să ne spălăm mâinile cu apă și săpun din abundență înainte să mâncăm, să spălăm bine fructele și legumele, dar și să consumăm alimentele doar din locuri autorizate, păstrate în condiții optime, la temperaturile indicate. În caz contrar, riscurile de declanșare a bolilor digestive este mare. Nouă persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 51 de ani, din localitatea băcăuană Podu Turcului, au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Bârlad, cu TIA, direct de la o cumătrie, după ce li s-a făcut rău de la mâncare. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Urgenţă din Bârlad, cele 9 persoane au forme uşoare şi medii de TIA. „Pacienţii au acuzat dureri abdominale, greaţă, vărsături şi cefalee şi au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Urgenţă Bârlad. Au primit îngrijirile medicale necesare, având forme uşoare şi medii de toxiinfecţie alimentară, starea lor generală fiind acum bună”, a declarat duminică dr. Gabriela Daniş, director medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad. Persoanele care au participat la petrecere au mâncat aperitiv, sarmale şi friptură. Pacienţii au fost internaţi la Bârlad, în baza unui protocol semnat după ce Spitalul din Podu Turcului a devenit unul de cronici. Ancheta epidemiologică va fi efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Bacău şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău.