Unele familii sărmane cu mulți copii, din județul Constanța, au găsit soluția de a trece cu bine peste iarnă: îi duc pe cei mici la spital, cu răceli sau alte boli mai puțin grave, iar când vine vorba de externare, nu se mai întorc să-i ia acasă. Așa se face că, nu de puține ori, iarna, Clinica de Pediatrie a celei mai mari unități sanitare din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța - devine neîncăpătoare. ”Copiii sunt aduși inițial cu răceli sau alte afecțiuni ușoare. Sunt tratați și vindecați, iar când vine vorba de externare nu are cine să-i ia acasă. Este deja o practică a familiilor cu mulți copii care nu au ce să le dea să mănânce, nu le pot asigura căldură acasă”, a declarat managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă. El spune că este deja un fenomen și că au existat ani când au fost și câte 20 de asemenea cazuri. În prezent sunt zece copii lăsați în grija cadrelor medicale, potrivit conducerii SCJU. ”Având în vedere că Clinica de Pediatrie are 90 de paturi, zece este un număr mare. Aproape 10% din clinică este ocupată inutil. Un spital de urgență se transformă în creșă”, a declarat managerul. Directorul de îngrijiri medicale al SCJU, as. Cristina Asofiei, a spus că acești copii sunt izolați de cei bolnavi, dar că așa sunt ocupate paturile pentru copiii bolnavi, care într-adevăr au nevoie de asistență medicală în regim de spital. Deși sunt anunțate imediat autoritățile competente, în speță Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), cu care SCJU are o bună colaborare, prea multe nu se pot face întrucât famiile s-ar părea că știu prea bine legislația. Părinții nu vor să renunțe sub nicio formă la copii, așa că nu se poate interveni. ”Fără acordul părinților noi nu avem voie să luăm nicio decizie. Nu-i mutem muta așa cum vrem noi”, spune dr. Căpățînă.
SCANDAL Nu de puține ori, mamele care vin cu copiii bolnavi la spital și care stau cu ei sunt indignate că trebuie să-i înghesuie pentru că sunt cei lăsați pe capul cadrelor medicale. Femeile sunt revoltate, pe bună dreptate, că saloanele sunt supraaglomerate, că în încăperi aerul este greu de respirat. Copiii părăsiți peste iarnă în spital au vârste până în trei ani.
ȘI OAMENII STRĂZII... De parcă asta nu era de ajuns, pe capul cadrelor medicale vin și oamenii străzii. ”Toți au câte o suferință, dar asta nu înseamnă că trebuie internați cu săptămânile. Vin în Unitatea de Primire a Urgențelor, sunt consultați, primesc tratament, unii sunt și internați, iar atunci când trebuie să plece spun că nu au unde. Nu au acte, alții au, iar atunci când sunt duși la respectiva adresă se constată că, de fapt, casa a fost vândută de ani buni și acolo locuiește altcineva”, a spus managerul. Conducerea SCJU roagă reprezentanții Primăriei să intervină, din nou, ca și iarna trecută și să ajute unitatea sanitară cu spațiul destinat oamenilor străzii. ”Deocamdată avem vreo patru persoane, dar din experiența anilor trecuți numărul va crește. Din nou, vor fi paturi ocupate inutil”, a spus, la rândul său, directorul de îngrijiri medicale al SCJU.