Spitalul de Urgenţă, aproape „blocat”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Fără bani

Spitalul de Urgenţă, aproape „blocat”!

Eveniment 25 Noiembrie 2009 / 00:00 699 accesări

Pentru ultimele două luni ale anului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa mai are bani doar pentru lefurile salariaţilor, a anunţat, ieri, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ. În aceste condiţii, dar şi în contextul gripei noi, activitatea a fost restrânsă, operaţiile fiind amânate, iar cadrele medicale trimise acasă. Managerul dr. Dan Căpăţână a declarat că, în urma discuţiilor purtate cu şefii de secţii, a reieşit că bolnavii trebuie programaţi la intervenţiile chirurgicale, fără să se mai opereze pe bandă rulantă (model similar procedurilor din străinătate), asta dacă starea de sănătate la momentul respectiv nu le pune viaţa în pericol. „Sunt cazuri care pot aştepta. Cum au urmat un tratament până la momentul respectiv, îl pot continua fără probleme, mai ales dacă medicul îşi dă acordul”, a precizat dr. Căpăţână, care a dat exemplul pacienţilor care suferă de diferite forme de ulcer. Managerul spune, de asemenea, că în contextul gripei cu virusul A/H1N1 a existat o reorganizare pentru că, în permanenţă, trebuie să existe un anumit număr de paturi libere în secţia de Anestezie Terapie Intensivă. „În cazul în care se întâmplă ceva, noi trebuie să fim pregătiţi, trebuie să avem paturi libere, oxigen, monitoare. Şi pentru asta trebuie ca şi numărul bolnavilor operaţi să fie mai mic”, explică dr. Căpăţână, care recunoaşte că astfel se fac şi economii importante, în condiţiile în care bugetul SCJU este tot mai sărac. Deocamdată, conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ nu se plânge de lipsa medicamentelor, afirmând că medicamentele uzuale există în SCJU şi că nu se pune problema de o criză. Medicul director a recunoscut că au fost făcute eforturi mari pentru asigurarea tuturor medicamentelor, astfel încât bolnavii să nu aibă de suferit. „Pentru a salva viaţa pacienţilor, am cumpărat chiar şi medicamente extrem de scumpe, de jumătate de miliard. Repet, când e vorba de viaţa oamenilor nu discutăm”, completează dr. Căpăţână.

ACŢIONAT ÎN INSTANŢĂ. Doi colaboratori ai SCJU au acţionat în instanţă unitatea spitalicească pentru că aceasta nu şi-a onorat în timp util datoriile. „Avem, de asemenea, numeroase notificări, însă nu avem ce face. Nu avem bani. Aşteptăm o suplimentare a bugetului”, a mai spus managerul. Datoriile pe care SCJU le are în momentul de faţă sunt de circa şapte milioane lei. „Mai avem şapte milioane, însă acei bani sunt încă în termen. Sunt sume pe care trebuie să le achităm, fără să depăşim termenul impus de lege”, a mai spus managerul.

MEDICII SE PLÂNG. Medicii se plâng că ei oricum sunt nevoiţi să profeseze suplimentar şi că zilele libere, fără plată, pe care au fost nevoiţi să le ia, sunt nejustificate. „Noi lucrăm chiar suplimentar, pentru că numărul pacienţilor este mare şi nu avem ce face”, a declarat şeful Clinicii Chirurgie II, din cadrul SCJU, prof. univ. dr. Vasile Sârbu. Şi nu este singurul care susţine că oricum sunt nevoiţi să stea peste program şi că nici nu se pune problema să-şi scurteze programul sau să nu vină deloc la spital.



12