Spitalul de Urgenţă Constanţa, în plină criză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spitalul de Urgenţă Constanţa, în plină criză!

Eveniment 17 Iunie 2009 / 00:00 1332 accesări

Furnizorii de produse medicale vor opri livrările către mai multe spitale din ţară, din cauza datoriilor pe care acestea le au faţă de companii. La Constanţa, datoria pe care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a înregistrat-o, bilanţul fiind realizat pînă la sfîrşitul lunii trecute, este fără precedent. Situaţia unităţii spitaliceşti este cu atît mai gravă cu cît criza medicamentelor şi a materialelor sanitare vine pe fondul sezonului estival, care se anunţă a fi plin, în weekend-uri populaţia Constanţei crescînd cu zeci de mii de turişti. Cei patru importanţi furnizori care ameninţă să sisteze aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare asigură mai mult de jumătate din necesarul SCJU. În contextul stopării aprovizionării, mii de bolnavi riscă să rămînă fără medicamente şi fără suportul sanitar, ajungînd în situaţia de a-şi cumpăra singuri cele necesare. Potrivit purtătorului de cuvînt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Lămîiţa Antohi, datoriile SCJU cu termen depăşit de plată (la 30.04.2009), erau de 2389,35 mii lei. “Sînt datorii acumulate în timp, astfel că au fost depăşite termenele furnizorilor de materiale sanitare sau medicamente. Sîntem la limita inferioară. Să sperăm că nu vor fi probleme şi că, pînă la urmă, banii vor ajunge pentru plata datoriilor, mai ales că vorbim de Spitalul de Urgenţă, care deserveşte atît populaţia judeţului, cît şi cea din alte judeţe, dacă vorbim de turiştii veniţi la mare”, a declarat directorul medical al DSPJ, dr. Cătălin Grasa. El a adăugat că aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare trebuie să se facă în permenenţă, fără întreruperi, pentru că doar aşa activitatea medicală se poate desfăşura corespunzător.

Potrivit Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), datoriile spitalelor din ţară către companiile membre ale asociaţiei se ridică la peste 85 de milioane de euro. „Toată lumea recunoaşte, atît prin declaraţii, cît şi verbal, că avem dreptate, ne sînt acceptate ca principiu propunerile, dar nu s-a luat nicio măsură concretă de rezolvare a acestei situaţii. Cu toată înţelegerea pe care furnizorii de materiale sanitare au avut-o şi o au pentru problemele sistemului sanitar din România, dacă nu va exista o reacţie imediată a factorilor de decizie la semnalul de alarmă pe care îl tragem, companiile membre ale Asociaţiei vor opri livrările către spitale. Orice blocaj pe piaţă riscă să creeze dezechilibru, iar pe termen lung va duce la repercusiuni grave. În aceste condiţii, sperăm într-o soluţionare cît mai rapidă a acestor diferende”, au precizat reprezentanţii AFPM. Furnizorii de medicamente şi produse medicale au adăugat că, deocamdată, vor continua livrarea de produse pentru toate urgenţele medicale, însă nimic mai mult.

Apel la furnizori…

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prof. univ. dr. Irinel Popescu, a declarat, săptămîna trecută, că a făcut apel la firmele furnizoare de medicamente şi materiale sanitare să înţeleagă faptul că sistemul de sănătate este afectat de criza economică şi să continue aprovizionarea spitalelor, pentru ca sănătatea pacienţilor să nu fie pusă în pericol. CNAS a obţinut, la începutul lunii iunie, o suplimentare de fonduri a asigurărilor de sănătate de 21,3 milioane de lei, de la Ministerul Finanţelor, pentru a asigura finanţarea spitalelor de urgenţă şi a serviciilor de ambulanţă. “Suma pe care am obţinut-o este jumătate din cît am cerut şi sperăm să primim aprobare şi pentru restul banilor, pentru ca spitalele să nu ajungă în colaps. Din banii primiţi vom reuşi să credităm spitalele de urgenţă şi serviciile de ambulanţă, care sînt vitale pentru sistemul sanitar”, a declarat şeful CNAS. Pe de altă parte, Irinel Popescu s-a arătat îngrijorat de faptul că rata şomajului este în creştere, ceea ce duce la scăderea contribuţiilor la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate.



12