Spitalul de Urgenţă Constanţa, în top 5

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doctorul „trenul spre Bucureşti”, o amintire... La nivel naţional

Spitalul de Urgenţă Constanţa, în top 5

Eveniment 18 August 2011 / 00:00 792 accesări

Doctorul cel mai cunoscut şi preferat pentru mulţi dintre constănţeni, respectiv trenul spre Bucureşti, începe să devină o amintire. Astfel, obiectivul pe care şi l-a propus Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) – instituţie care a preluat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, din punct de vedere administrativ - începe să fie atins. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a prezentat bilanţul pe primul semestru al acestui an. Rezultatul: unul cât se poate de bun pentru constănţeni. SCJU se clasează, potrivit indicelui de complexitate, în top cinci la nivel naţional. După Spitalul de Urgenţă Floreasca din capitală, de altfel unitate sanitară căreia i se alocă aproape de fiecare dată sumele necesare desfăşurării unei bune activităţi, dar şi după alte spitale din Bucureşti, urmează două spitale din provincie, respectiv centrul universitar puternic din ţară, deja arhicunoscut, din Târgu Mureş, şi spitalul constănţean de urgenţă. „Din provincie, în top cinci suntem doar noi şi Târgu Mureş. Trebuie, însă, să recunoaştem că centrul din Târgu Mureş are o tradiţie deosebită. Aici există o puternică activitate medicală în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară. Noi de acum înainte începem să ne dezvoltăm din acest punct de vedere”, a explicat managerul SCJU, dr. Căpăţână. Activitatea Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară din cadrul SCJU, care, din punctul de vedere al condiţiilor, poate fi comparată, fără nicio problemă, cu oricare altă clinică din străinătate, după ce CJC a investit suma necesară în acest sens, începe să se facă „simţită” odată cu semnarea contractului cu noul şef, renumitul medic Marius Militaru, cu o vastă experienţă în domeniu, acumulată atât în ţară, cât şi în străinătate. Şi numărul intervenţiilor va fi în creştere, aprecia, nu cu mult timp în urmă, şeful clinicii. „Cu siguranţă, Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară din Constanţa va fi tot mai cunoscută, activitatea de aici va contribui, de asemenea, la un indice de complexitate a cazurilor mai mare, mai ales când vom achiziţiona şi noi aparate. Deocamdată încă se mai trimit unii pacienţi la Bucureşti, în lipsa unor aparate”, susţine dr. Căpăţână. Dar, cel mai probabil, până la finele anului, şi această problemă se va rezolva.

INDICELE DE COMPLEXITATE A CAZURILOR ÎN CADRUL SCJU A FOST, ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI, DE 1,2417, CLASÂNDU-NE ASTFEL PESTE MEDIA PE ŢARĂ, RESPECTIV CU 17,5 MAI MULT

De când CJC a preluat administrarea SCJU, rezultatele pozitive sunt evidente, în ciuda tuturor comentariilor, creşterea indicelui de complexitate fiind una importantă, de la 1,04, la peste 1,2. „Meritul este al tuturor, al medicilor şefi de secţii, care au coordonat cât se poate de bine activitatea, al tuturor celor care lucrează pentru spital. Performanţa noastră este una foarte bună”, apreciază managerul. Şi lucrurile ar fi stat mult mai bine dacă spitalul constănţean îşi primea banii potrivit realizărilor. „Dacă eram plătiţi conform legii ar trebui să avem un câştig de 7,9 milioane de lei, în afară de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate”, spune managerul. El a ironizat, justificat de altfel, actuala politică a Sănătăţii din România: „Fotoliul ministrului Sănătăţii este gol, în vreme ce cel al Casei de Asigurări de Sănătate este ocupat…”.



12