Spitalul de Urgenţă Constanţa îşi întăreşte echipa medicală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În vreme ce în ţară spitalele se golesc de specialişti Cu sprijinul CJC

Spitalul de Urgenţă Constanţa îşi întăreşte echipa medicală

Eveniment 16 Ianuarie 2014 / 00:00 1334 accesări

Deficitul de personal medical din ţara noastră este îngrijorător. În ultima perioadă, în mod repetat, reprezentanţi ai organizaţiei profesionale a medicilor din România au tras semnale de alarmă privind exodul de neoprit al specialiştilor. Se golesc spitalele din ţară, astfel că viaţa pacienţilor este pusă în pericol: aceasta este una dintre atenţionările ce trebuie luate în seamă de către mai-marii din Sănătate. Sunt unităţi sanitare cu paturi în ţară unde, pentru anumite specialităţi, a rămas un singur medic care să acorde ajutor unui număr mult prea mare de bolnavi, preciza, zilele trecute, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Medici tineri, dar nu numai, plătiţi cu lefuri de mizerie, cu care nu-şi permit mai nimic, părăsesc ţara fără să se mai uite înapoi. Dotările precare din unităţile sanitare, lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare, toate acestea nu fac altceva decât să dea un şut în fund profesioniştilor care ar putea să vindece o mare parte a populaţiei ţării noastre, în ultima perioadă tot mai bolnavă. De ce nu sunt răsplătiţi medicii români precum cei din numeroase alte ţări ale UE? Simplu: nu sunt bani. Sistemul sanitar este subfinanţat de ani buni, iar soluţii pentru un trai mai bun în Sănătatea românească nu se întrevăd prea curând, susţin mulţi medici.

AUTORITĂŢILE LOCALE AJUTĂ SĂNĂTATEA Trecerea spitalelor către autorităţile locale, din punct de vedere administrativ, a dat o undă de speranţă Sănătăţii, cel puţin acolo unde s-a demonstrat că se vrea sprijin. Constanţa este un exemplu demn de urmat. De la bun început, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, a declarat, public, că nu mai vrea să se spună că, la noi, “cel mai bun medic este trenul spre Bucureşti”. Încet-încet, a adus specialişti din Capitală la SCJU. Şi nu doar din Bucureşti, ci şi din Germania. Au ales să dea o mână de ajutor echipei medicale constănţene medici cu renume, cu o vastă experienţă în ceea ce fac, în ortopedie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie şi nu numai. Dar cum statul român nu poate să le ofere specialiştilor prea mare lucru, CJC i-a ajutat cu locuinţe de serviciu. SCJU s-a dezvoltat şi va continua să se dezvolte, indiferent de critici, de comentariile negative ce au fost aduse la adresa unor decizii. Iar toate acestea sunt pentru constănţeni.

NOI MEDICI DIN BUCUREŞTI AU SPUS “DA” SCJU Zilele trecute a fost organizat un nou concurs pentru ocuparea unor posturi vacante de medici pentru specialităţile chirurgie, anestezie terapie intensivă, oncologie, dermato-venerologie. Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că, datorită sprijinului acordat de către CJC, la SCJU vor profesa alţi medici valoroşi veniţi de la Spitalul Floreasca din Bucureşti. “Au cerut să li se asigure locuinţe, a fost condiţia lor, de altfel e ceva normal”, a declarat dr. Căpăţână. El a adăugat că echipa SCJU va fi întărită cu încă trei medici, doi chirurgi şi unul anestezist, din Capitală. Şi pentru celelalte specialităţi scoase la concurs, posturile au fost ocupate. În prezent, potrivit managerului, la nivelul SCJU se poate vorbi de un deficit de 20 de asistente medicale. Totodată, ar mai trebui angajaţi medici pentru specialităţile ATI, neonatologie, recuperare medicală, dar şi gastroenterologie. Actualul director medical al SCJU, dr. Mihnea Avram, a declarat că doreşte dezvoltarea compartimentului de gastroenterologie, în condiţiile în care numărul persoanelor depistate cu boli din sfera menţionată este în creştere. “În unele spitale din ţară se folosesc deja tehnici moderne în gastroenterologie. Dorim ca şi noi, la SCJU, să le practicăm, să aducem aparatură modernă, în condiţiile în care cea existentă este depăşită. Preşedintele CJC a spus că ne va ajuta în acest sens”, a declarat dr. Căpăţână.



12