Spitalul de Urgenţă, într-o continuă schimbare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu ajutorul Consiliului Judeţean Constanţa

Spitalul de Urgenţă, într-o continuă schimbare!

Eveniment 26 Martie 2011 / 00:00 1295 accesări

La scurt timp după ce Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a preluat, din punct de vedere administrativ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), potrivit legislaţiei în vigoare, schimbările au început să apară, lucruri recunoscute chiar de pacienţii care au trecut pragul spitalului. Deşi bugetul CJC nu este suficient pentru demararea tuturor proiectelor care se impun, mai ales în ceea ce priveşte modernizarea SCJU, autorităţile doresc cu orice preţ să aducă o schimbare unităţii sanitare la care apelează cea mai mare parte a populaţiei judeţului nostru, dar nu numai. Atât reprezentanţii CJC, cât şi cei ai SCJU, doresc, pe cât posibil, să găsească soluţii care să ducă la creşterea calităţii actului medical, fie că este vorba despre asigurarea condiţiilor de cazare optime, fie că este vorba despre dotarea cu aparatură medicală modernă, dar şi specialişti pe măsură. Nu mai constituie, pentru nimeni, o noutate faptul că bolnavii internaţi în SCJU sunt nevoiţi să stea pe paturi vechi, ruginite, rupte sau, în unele secţii chiar improvizate, că bolnavii nu-şi pot asigura o igienă corespunzătoare, în lipsa instalaţiilor sanitare funcţionale. Nu în ultimul rând, nu mai constituie nicio noutate faptul că imaginea saloanelor este una deplorabilă, podele găurite, uşi rupte, mobilier vechi, pereţi scorojiţi, faianţă căzută.

ORTOPEDIE DE PATRU STELE. După externalizarea câtorva servicii, care au dus, în mod evident, la creşterea calităţii serviciilor medicale prestate în cadrul SCJU, în ciuda tuturor comentariilor, reprezentanţii CJC au făcut eforturi financiare pentru ca, treptat, spitalul să capete o altă „faţă”. În aprox. patru luni, SCJU Constanţa va avea în structură cea mai modernă Clinică de Ortopedie din ţară, promite conducerea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, proiect realizat cu sprijinul financiar al CJC. Se lucrează intens, reprezentanţii şantierului precizând că dacă nu apar probleme, lucrările vor fi gata la termenul anunţat. „Am purtat o discuţie cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, în urma căreia ne-a asigurat că ne va sprijini şi cu dotările necesare secţiei, de la saloane şi până la blocul operator”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. Clinica de Ortopedie va fi schimbată complet. Holurile vor fi extinse, se va monta un sistem special de ventilaţie, saloanele vor fi dotate cu paturi automate, cu telecomandă, aşa cum este firesc, mai ales că avem de-a face cu o secţie unde sunt bolnavi imobilizaţi. Aşa cum am mai precizat, pentru prima dată, SCJU va avea în alcătuire şi o sală de politraumă, absolut necesară, în opinia multor medici, în componenţa unui spital de urgenţă. Şi în acest caz, CJC a asigurat SCJU că va aloca fondurile necesare pentru dotările care se impun. „Vă pot spune că vom avea, astfel, cea mai modernă secţie de ortopedie din ţară”, a adăugat managerul SCJU. „Vom face totul ca bolnavii din Constanţa să nu mai plece la Bucureşti. Sunt convins că secţia va fi invidiată de mulţi medici bucureşteni”, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

REPARAŢIILE NU SE OPRESC. După finalizarea lucrărilor necesare secţiei Ortopedie (care va funcţiona la etajul IV al SCJU), vor demara reparaţiile şi la Secţia de Chirurgie, şi în acest caz ele impunându-se de ani buni. Din păcate, banii de la Ministerul Sănătăţii (MS), care au fost solicitaţi pentru modernizarea multor secţii ale SCJU, se lasă aşteptaţi. Aşa se face că, în lipsa sumelor necesare pentru reparaţiile capitale pentru toate secţiile celui mai mare spital din judeţ, renovările sunt demarate pe rând, în funcţie de gravitatea condiţiilor de cazare şi de lucru. De asemenea, nu peste mult timp, Spitalul Judeţean va da în folosinţă una dintre cele mai moderne Unităţi de Primire a Urgenţelor (UPU) din ţară, dar şi din străinătate. UPU copii, care, de asemenea, nu funcţionează într-un spaţiu adecvat, ar putea să-şi desfăşoare activitatea în casă nouă, asta dacă reprezentanţii MS îşi vor da acordul. Managerul a declarat că a solicitat MS aprobarea mutării sectorului UPU copii în noua UPU. „Am putea să amenajăm şi o zonă de copii, doar să ne dea acceptul Ministerul Sănătăţii”, a mai spus dr. Căpăţână.

ORDINE... După ce, cu ajutorul municipalităţii locale, s-a reuşit realizarea unei căi de acces mai lejere în curtea spitalului, şi după extinderea parcării, în prezent se lucrează şi la amenajarea intrării principale în unitatea sanitară, tocmai pentru ca vizitatorii să fie îndrumaţi sau să primească, într-un mod civilizat, toate informaţiile despre pacienţii din spital.



12