Spitalul de Urgenţă, la un pas să devină prioritate naţională!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aproape de cel mai înalt nivel al asistenţei de urgenţă Constanţa

Spitalul de Urgenţă, la un pas să devină prioritate naţională!

Sănătate 07 Noiembrie 2012 / 00:00 544 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) propune, printr-un proiect de ordin, formarea a şapte centre regionale de urgenţă, la Tg. Mureş, Constanţa, Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Iaşi. Centrele regionale din Târgu Mureş şi Constanţa sunt reprezentate de spitalele clinice judeţene de urgenţă, încadrate în categoria spitalelor clinice regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A, tot prin proiectul de ordin lansat luni în dezbatere publică de MS. „Asta înseamnă că spitalele din Tg. Mureş şi Constanţa au ajuns foarte aproape de cel mai înalt nivel al asistenţei medicale de urgenţă.”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat. Spitalul regional de urgenţă cu nivel de competenţă I A este, potrivit Ordinului 1764/2006, spitalul clinic (universitar) care asigură primirea, investigarea şi tratamentul definitiv tuturor categoriilor de urgenţe critice traumatice, chirurgicale, cardiovasculare, neurologice şi neonatologice, inclusiv în cazul arsurilor. Pe lângă asigurarea asistenţei de urgenţă la nivel regional, acest tip de spital are rolul unui spital clinic judeţean de urgenţă în judeţul în care se află. Spitalele din această categorie sunt primitoare de pacienţi aflaţi în stare critică, în mod excepţional fiind necesar transferul unor pacienţi către o altă unitate sanitară, pentru efectuarea tratamentului definitiv. Potrivit proiectului, unităţile funcţionale regionale vor îndeplini, temporar, rolul de spitale regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A, „până la construirea unor spitale noi sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti care să permită respectarea integrală a prevederilor Ordinului MS”.

SPITALELE CLINICE REGIONALE DE URGENŢĂ ŞI UNITĂŢILE FUNCŢIONALE REGIONALE DE URGENŢĂ SUNT PRIORITĂŢI NAŢIONALE PENTRU SISTEMUL DE SĂNĂTATE DIN PUNCT DE VEDERE AL FINANŢĂRII DIN FONDURI PUBLICE A SERVICIILOR MEDICALE, A INVESTIŢIILOR ŞI A DOTĂRILOR MATERIALE, PRECUM ŞI DIN PUNCT DE VEDERE AL ASIGURĂRII RESURSELOR UMANE.

Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are termen de conformare de 12 luni, Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Bucureşti 1 - şase luni, Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Bucureşti 2 - trei luni, iar Unitatea Funcţională Regională de Urgenţă Craiova - 18 luni. „Pentru noi este foarte important, mai ales că acest lucru constituie o prioritate în ceea ce priveşte finanţarea şi dotarea unităţii sanitare. Este cunoscut prea bine faptul că, vara, Constanţa devine capitala ţării, populaţia aproape că se triplează. S-a dovedit, potrivit statisticilor, că în acea perioadă numărul solicitărilor în Unitatea de Primire Urgenţă creşte considerabil, cadrele medicale acordând primul ajutor şi tratând pacienţi din toată ţara, nu numai din Constanţa”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. De asemenea, în ultima perioadă, de când au fost modernizate clinici ale unităţii sanitare, aşa cum este Ortopedia şi Traumatologia Medicală sau Chirurgia Cardiovasculară, numărul persoanelor care sunt tratate la SCJU este în creştere. Reamintim, de asemenea, că la ultima vizită a unui oficial al MS, secretarul de stat Răzvan Vulcănescu a apreciat SCJU ca fiind unul de talie naţională, nu judeţeană.



12