Chirurgul Cătălin Grasa, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, va asigura interimatul pentru cel mult 6 luni, potrivit legislației în vigoare; asta după ce contractul cu actuala firmă de management, SC Performance Profile SRL, a încetat din 19 mai, în contextul arestării preventive a managerului dr. Dănuț Căpățînă. Cea mai mare unitate sanitară din județ va fi condusă de către un manager, persoană fizică, în urma organizării unui concurs.
Chirurgul Cătălin Grasa, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, va asigura interimatul pentru cel mult 6 luni, potrivit legislației în vigoare; asta după ce contractul cu actuala firmă de management, SC Performance Profile SRL, a încetat din 19 mai, în contextul arestării preventive a managerului dr. Dănuț Căpățînă. ”Managerul interimar nu poate să își desfășoare activitatea mai mult de 6 luni calendaristice, așa spune legea. Pentru stabilirea unui nou manager, legea prevede două situații: fie se organizează concurs pentru ocuparea funcției pentru persoană fizică, fie se organizează licitație pentru ca spitalul să fie condus de o firmă de management, deci persoană juridică, așa cum a fost până acum”, a declarat Cristinel Dragomir, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța (CJC), instituție care are în subordine SCJU din punct de vedere administrativ.
CONCURS
”Pentru că am văzut că lumea este foarte iritată pe subiectul ăsta (spitalul să fie condus de o firmă de management - n.r.), vrem să se organizeze concurs pentru funcția de manager, persoană fizică. Astfel vom acționa și noi direct, vom avea alte pârghii, noi, județul Constanța, pentru ca, în cazul în care un manager nu își face treaba sau calcă strâmb, să putem să luăm măsuri împotriva lui”, a declarat Dragomir. Cât privește activitatea firmei care a condus SCJU, vicepreședintele CJC a declarat că aceasta „și-a îndeplinit toate sarcinile și nu i se poate reproșa nimic”. ”Dacă CA al SCJU m-ar fi informat că firma nu și-a îndeplinit mandatul, eu aș fi reziliat demult contractul; dar nici cei din CA nu și-au putut asuma să ne dea în scris așa ceva. Firma de management și-a făcut treaba. Faptul că managerul Căpățînă a făcut ce a făcut nu înseamnă că firma de management nu și-a făcut datoria”, a adăugat Cristinel Dragomir. Înainte de întrunirea CA, Dragomir a spus că nu ascunde nimic și că i-a propus doctorului Grasa să asigure interimatul până la organizarea concursului.
În prezent, din CA al SCJU fac parte: 5 membri cu drept de vot și 3 cu statut de invitat. Cei 5 sunt: un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, unul al al Facultății de Medicină, doi reprezentanți ai CJC și un reprezentant al președintelui CJC, potrivit legii. Cei cu statut de invitat sunt din partea organizațiilor profesionale ale medicilor și asistenților medicali. Cristinel Dragomir a precizat că, oricum, în ședința CA urma să se discute, înainte să se știe de incidentul cu fostul manager, varianta organizării unui concurs pentru noul manager, contractul cu firma ajungând la final.
PLAN DE INVESTIȚII
”Spitalul are un buget și un plan de investiții aprobat de CA și CJC, prin urmare se merge în continuare cu planurile stabilite. Dacă directorul interimar nou dorește să facă schimbări, trebuie să facă așa cum scrie la lege”, a declarat Cristinel Dragomir.
ECHILIBRU
Dr. Cătălin Grasa a declarat, pentru ”Telegraf”, că în următoarea perioadă există ”niște pași ce trebuie urmați potrivit legislației”. ”Trebuie să fie notificată firma respectivă de management, SC Performance Profile SRL, pentru a pune la dispoziție un alt manager. Este o perioadă de interimat, încercăm să echilibrăm această situație care este mai mult decât neplăcută”, a declarat dr. Cătălin Grasa. Până acum, doctorul a ocupat funcția de director de cercetare al SCJU.
DR. DĂNUȚ CĂPĂȚÎNĂ, ARESTAT PREVENTIV 30 DE ZILE
Dănuţ Căpăţînă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, printr-o decizie luată joi, 19 mai, de Tribunalul Bucureşti. Magistraţii au admis propunerea procurorilor DNA care miercuri seară, 18 mai, l-au reţinut pentru 24 de ore după ce l-ar fi prins în flagrant în timp ce primea o tranşă dintr-un total de 10.000 de euro. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Citește și:
Managerul Spitalului Județean Constanța, reținut pentru luare de mită!