Spitalul Orăşenesc Cernavodă se află într-o continuă ascensiune, eforturile autorităţilor locale, dar şi ale conducerii spitalului începând să-şi arate roadele. Imediat ce unitatea sanitară a primit (în urmă cu trei luni, n.r.) clasificarea IV, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii - şi în urma analizării planului de conformare întocmit de managerul Marian Sponoche şi aprobat de primarul oraşului Mariana Mircea – au început să se caute soluţii pentru ca unitatea sanitară să fie cât mai necesară locuitorilor, dar nu numai. S-a dovedit că planul de conformare este aplicat corect, iar îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite cetăţenilor din oraş, dar şi celor din localităţile vecine este tot mai vizibilă.
MĂSURI LUATE Spitalul a achiziţionat deja un analizor sanguin care realizează diferite seturi de analize, secţia radiologie a fost îmbunătăţită prin folosirea echipamentului radiologic Mercury, aflat în spital de mai mulţi ani, dar neexploatat, numărul cadrelor medicale de specialitate a crescut. Spitalul din Cernavodă are acum un anestezist, un medic pentru specializarea obstetrică ginecologie, un medic pediatru, un medic chirurg. Astfel, Spitalul din Cernavodă are în componenţă o linie completă de gardă, cu toate specializările, astfel încât urgenţele să nu mai fie trimise la spitalele din Medgidia sau Constanţa.
OPERAŢIE GREA, REZULTATE EXCELENTE Recent, medicii unităţii sanitare s-au confruntat cu o operaţie complicată, respectiv extirparea unei tumori de peste patru kilograme. Medicul care a operat tumora, Alexandru Moldovan, specialist obstetrică-ginecologie, a declarat că pacienta, de 46 ani, s-a prezentat la un examen de rutină şi a fost depistată cu o formaţiune tumorală benignă (necancerigenă), la nivelul uterin. Diagnosticul stabilit a fost fibromatoză uterină gigantică, de dimensiune 50 cm şi greutate 4.200 grame. Intervenţia a durat două ore, iar riscul hemoragic a fost major, susţin medicii. În final, extirparea s-a realizat cu succes şi cazul a fost rezolvat favorabil.
CONDIŢII MODERNE Şi nu este singura realizare cu care medicii spitalului se pot lăuda. Recent, unitatea sanitară a obţinut din partea UNICEF o finanţare de 8.000 de euro pentru modernizarea secţiei obstetrică-ginecologie. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de paturi, frigidere, leagăne pentru nou născuţi, monitoare de supraveghere şi pentru înfiinţarea unei săli de cursuri Lamaze. Amenajarea se va face în scurt timp, astfel că se speră ca, din această toamnă, tinerele care devin mame în Spitalul din Cernavodă să beneficieze de condiţii moderne. Demersurile administraţiei locale, implicit implicarea primarului Mariana Mircea, au făcut ca serviciile medicale din Spitalul Cernavodă să se îmbunătăţească vizibil, toate în beneficiul locuitorilor din Cernavodă. Precizăm că Spitalul din Cernavodă s-a aflat pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii, fiind la un pas de închidere şi de transformare în azil de bătrâni. Autorităţile locale, alături de primarul oraşului, de cadre medicale, dar şi de populaţie au protestat faţă de decizia ministerială, reuşind salvarea unităţii sanitare pe ultima sută de metri.