Splendoarea Planetei Albastre se relevă pe-ntuneric, în vers ovidian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Când orologiul anunță „Ora Pământului”

Splendoarea Planetei Albastre se relevă pe-ntuneric, în vers ovidian

Cultură 19 Martie 2016 / 23:27 1110 accesări

De „Ora Pământului” luminile se sting, iar locuitorii Planetei Albastre ar trebui să devină conștienți de splendoarea din jurul lor, în fața căreia cuvintele pălesc, deoarece exercițiile de admirație se petrec în tăcere, departe de gălăgia... antropică.

„OVIDIUS PE ÎNTUNERIC”, O PREMIERĂ NAȚIONALĂ Într-un spectacol concentrat, pulsând de energii, studenții și profesorii Facultății de Arte de la Universitatea „Ovidius” au reușit, sâmbătă seară, să abată, timp de o oră, gândurile celor prezenți în Aula Magna de la imundul cotidian. „Ovidius pe întuneric” s-a numit spectacolul în premieră națională pe care l-au pregătit pentru a celebra „Ora Pământului”, marcată la nivel mondial pe 19 martie, în intervalul 20.30 - 21.30, dar și pentru a-l omagia pe patronul spiritual al spiritului academic tomitan, poetul de la a cărui naștere se împlinesc, pe 20 martie, 2.059 de ani. Cei prezenți la acest eveniment i-au urmărit pe studenții și profesorii de la Arte în cadrul unui spectacol cu cântec, dans și versuri create de poetul latin relegat la Tomis, care și-a trăit ultimii ani de viață printre barbari, scriind „Tristele” și „Ponticele”.

Însă adevăratul spectacol s-a desfășurat pe ecranul de pe scenă, unde au fost proiectate imagini de o frumusețe copleșitoare, menite să releve publicului din sală splendorile Pământului, purtându-l când în înaltul cerului, printre nori, când în păduri răcoroase, când în adâncurile pline de viață și mister ale mărilor și oceanelor, trecându-l prin murmurul clocotitor al lavei și prin albul imaculat și sculptural al ghețarilor.

CÂNTEC, DANS, POEZIE Frumoasa poveste „Ovidus pe întuneric”, la care a fost martor și rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, este rezultat al unei munci de echipă. Au recitat versuri din creația poetului latin prof. univ. dr. Radu Niculescu și Ionuț Dulgheriu, lect. univ. dr. Andreea Bratu și Roxana Oprică au cântat la pian, studenții Cosmin Adrian și Roxana Gurău au dansat transmițând mesaje puternice dincolo de cuvinte, Răzvan Gabriel Nițucă a cântat la saxofon, iar Elera Meregiu a interpretat vocal două piese emoționante. Ei au fost îndrumaţi de decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu, și de conf. univ. dr. Alina Cristea, precum și de soprana de renume internațional Nicoleta Ardelean și apreciata coregrafă Stela Cocârlea, cadre didactice asociate la Facultatea de Arte.

LUMINĂ ȘI RECUNOȘTINȚĂ ÎN NOAPTE, LA BUSTUL POETULUI Spectacolul s-a încheiat în fața bustului din bronz al lui Ovidius, creat de sculptorița Elena Surdu-Stănescu și amplasat în curtea universității tomitane. Aici, profesorii și studenții au aprins lumânări în semn de respect pentru „Ora Pământului” și în semn de omagiu pentru poetul latin de la a cărui naștere se împlinesc, pe 20 martie, 2.059 de ani și de la cărui moarte se comemorează, anul acesta, 1.999 de ani.

„A fost o idee fericită să cumulăm cele două evenimente, „Ora Pământului”, care trebuie să ne facă mult mai responsabili față de planeta care ne suportă și pe care încet-încet o distrugem, și ziua nașterii lui Ovidius, ziua Universității „Ovidius”. Am cumulat aceste evenimente într-un spectacol deosebit de emoționant, plin de mesaje: de liniște, de pace, de dezvoltare a vieții în această zonă în care Ovidius „s-a rătăcit”, pentru că a fost exilat, dar în care a viețuit atât cât i-a fost hărăzit. A fost un mare creator, a adus și a creat cultură aici, la malul Mării Negre, a civilizat zona. Din această perspectivă, relația dintre el, ca poet, și cetate stă la baza academismului pe care îl promovăm sub patronajul lui spiritual”, a spus rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină. Acesta a mai declarat că, anul viitor, cei 2.000 de ani de la nașterea marelui poet vor fi omagiați din perspectiva politico-economică a migrației. „Am fost aleși ca parteneri, ca parteneri principali, de Ministerul Culturii din Germania. Proiectul va începe în iunie 2017, aici, la Universitatea „Ovidius”, singura instituție din lume de acest fel care poartă numele ilustrului poet”, a spus prof. univ. dr. Sorin Rugină.

„Ne gândiserăm să facem un eveniment pentru a-l sărbători pe Ovidius, patronul nostru spiritual. Am cumulat cele două evenimente din 19 martie - „Ora Pământului” și 20 martie - ziua de naștere a lui Ovidius, încercând să creăm un moment artistic frumos, care să ajungă la sufletul spectatorului”, a spus decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu. Și, într-adevăr, evenimentul artistic și-a atins menirea, publicul încercând, în timpul și la finalul spectacolului, o stare de serenitate pe care a dus-o cu el și acasă, mai conștient de frumusețea din jur, de frumusețea Pământului.

Citește și:

Ovidius pe întuneric, spectacol în Ora Pământului



12