PROIECT PILOT Zona Metropolitană Constanţa (ZMC) a activat, ieri, încă două contracte de finanţare europeană, care au ca scop diminuarea discrepanţelor dintre mediul rural şi cel urban. În premieră naţională, reprezentanţii ZMC au în implementare un proiect pilot de înfiinţare a unor centre de tineret prin reabilitarea şi modernizarea unor clădiri vechi, utilizate doar parţial, din mediul rural. Ieri, au fost semnate contractele centrelor de tineret în localităţile Poarta Albă şi Mihail Kogălniceanu, după ce în Lumina şi Corbu deja se află în implementare astfel de proiecte. Scopul acestor investiţii este crearea unui spaţiu corespunzător pentru organizarea activităţilor pentru tineri. Noutatea acestui tip de proiect este includerea organizării unor cursuri de consiliere vocaţională şi pentru cultura antreprenorială. „Era normal ca primarii acestor localităţi să se orienteze pentru modernizarea clădirilor centrale. Cea mai mare valoare pe care am alocat-o, în urma proiectărilor, este la Mihail Kogălniceanu, pentru că aici avem o suprafaţă mult mai mare decât oferă clădirile din celelalte localităţi, care, în plus, necesită intervenţii majore la structura de rezistenţă”, a declarat administratorul delegat al ZMC, Ani Merlă.
GRUPURI ŢINTĂ Aproape 5.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani vor dispune de posibilităţi multiple pentru a-şi petrece timpul liber. Autorităţile locale din cele două comune confirmă că atât Căminul Cultural din Poarta Albă, cât şi Casa de Cultură din Mihail Kogălniceanu aveau nevoie de extinderi şi numeroase îmbunătăţiri. Mai mult decât atât, cele două clădiri nu erau utilizate la adevăratul lor potenţial. În conferinţa organizată cu ocazia semnării celor două contracte de finanţare, purtătorul de cuvânt al ZMC, Adrian Crăciun, a declarat că proiectul de la Poarta Albă reprezintă un imbold pentru ca tinerii să participe mai mult la viaţa socială a comunităţii. În plus, un alt obiectiv este consilierea tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Proiectul de la Poarta Albă se află între cele opt centre de tineret pe care ZMC şi-a propus să le realizeze. Nu se mai fac de multă vreme clădiri doar cu o singură destinaţie, cum sunt sălile de sport. Se optează pentru sălile multifuncţionale pentru că oferă mai multe tipuri de activităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ZMC. Atât proiectul de la Poarta Albă cât şi cel de la Kogălniceanu vor cuprinde zone administrative, zone de consiliere şi educaţie şi zone pentru activităţi multifuncţionale.
PROIECTE MAI VECHI La conferinţa de presă a fost prezent şi primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti. El a declarat că proiectul de utilizare a unui centru de tineret este o idee mai veche a sa, pe care a încercat să o pună în aplicare prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală, dar fără succes. „Din cauza structurii Ghidului solicitantului, nu am reuşit să obţinem finanţare, însă am reuşit să obţinem o altă portiţă de finanţare prin ZMC. Avem nevoie să extragem tineretul de pe stradă, să îl ducem într-un spaţiu sănătos, unde să socializeze. Mai mult decât atât, le vom oferi tinerilor cursuri gratuite de formare profesională spre meserii de viitor”, a declarat primarul din Poarta Albă. El a mărturisit că avut în comuna sa o trupă de teatru, formată din elevi de şcoală generală, care a obţinut rezultate remarcabile la nivel naţional, însă din cauza lipsei spaţiului proiectul a fost abandonat.