Stilul de viață reprezintă modul de abordare a existenței noastre. Constituție cumulul tuturor acțiunilor care ne definesc felul de a fi. Sportul ar trebui să fie o caracteristică a vieții noastre. Omului modern ii plac provocările. Îi place să parieze în timp ce urmărește evenimente sportive și să facă sport.
În 2014, de exemplu, 44% dintre europeni făceau sport (în diferite forme) cel puțin o dată pe săptămână. 41% dintre bărbați îl practicau în parcuri și în aer liber, în timp ce procentul femeilor era de 38%. În același timp, 59% dintre oameni preferă să urmărească activitățile sportive la TV și online. Dar, a urmări sport nu înseamnă că faci sport! Așadar, reprezintă sportul un stil de viață pentru omul modern din secolul XXI?
Sport versus sedentarism în secolul 21
Suntem definiți de ceea ce facem în fiecare zi. De modul în care ne hrănim, muncim și ne trăim viața. Omul modern este orientat către activitățile mai puțin solicitante. Drept urmare, o astfel de persoană nu face mai mult de 5000 de pași zilnic. Acest lucru înseamnă că poate fi considerată o ființă sedentară. La polul opus se numără cei care fac cel puțin 10000 de pași în fiecare zi. Aceștia sunt persoane active, cu un stil de viață ce poate fi considerat sănătos.
Ce fac oamenii care nu fac sport cu timpul lor liber? Mulți dintre ei îl alocă activităților de relaxare, de genul socializării online (91%). Alții urmăresc conținut video online sau la TV (76%), în timp ce 62% citesc cărți. Procentul celor care își dedică timpul liber jocurilor de orice fel, inclusiv pariuri, este de 73%. Să nu uităm că 59% dintre aceștia urmăresc sport pe net sau la TV, dar nu fac sport. Poate fi considerat omul modern, pe baza acestor date statistice, ca fiind o persoană mai degrabă sedentară? Că secolul XXI este o perioadă în care omul mai mult stă, decât se mișcă?
Sportul - nu doar un mod de viață sănătos, ci un mod de a te menține în viață!
Beneficiile sportului sunt atât de multe, dar noi ne raportăm numai la cele de natură fizică. Ceea ce uităm de multe ori să menționăm, este faptul că sportul ne hrănește mintea. Ne ajută la dezvoltarea capacității de gândire și ne stimulează dorința de a fi mai competitivi. Este un factor de favorizare a evoluției la nivel de conducere (leadership). Sportul este un promotor al fair-play-ului, ca parte a stilului de viață a unei persoane.
Este un liant între emoții și modul în care sunt interpretate de creier. Inteligența emoțională este stimulată atunci când faci sport în mod frecvent. Te ajută la creșterea nivelului rezistenței la stres. Îți oferă posibilitatea de a te disciplină și favorizează spiritul organizatoric. Iată că, sportul nu este doar un beneficiu pentru corp. Este și o formă de îmbunătățire a ta, la nivel uman și social. Atât timp cât corpul și creierul nu sunt îmbătrânite în mod prematur, viața ta va fi una îndelungată. Sedentarismul le distruge, sportul le menține în putere!
Este obligatoriu să fac sport în secolul XXI?
Nimeni nu este obligat să adopte un anumit stil de viață. Ceea ce înseamnă că poate să facă sport sau nu. Nu este o caracteristică definitorie a omului modern, dar este o modalitate de diferențiere. Sportul, ca stil de viață, înseamnă în jur de 12,500 de pași zilnic. Echivalează cu a fi în mișcare aproape tot timpul. Cu a arde calorii și a dezvolta energii. Imaginează-ți o persoană care este orientată către activitățile sportive. În parc, în aer liber, în drumul către locul de muncă, în centrele de fitness și chiar la muncă.
Statistic, acest lucru înseamnă 41% bărbați și 38% femei care fac mișcare în parcuri. 35% femei și 29% bărbați care sunt activi acasă, 20% bărbați și 25% femei care fac mișcare în drumul către serviciu sau la cumpărături. Gândește-te că numai 16% femei și 13% bărbați fac sport, în mod regulat, la sală. Pentru că, în realitate, a face sport nu înseamnă a merge frecvent la sala. Sportul înseamnă să fii o persoană activă. Unii oameni duc sportul ca stil de viață la extrem. Se identifică cu a face sport în orice împrejurare.
În secolul XXI, sport nu mai însemna activitățile sportive clasice. Au apărut sporturile extreme, cele care duc totul la un alt nivel. Sportul a trecut în dimensiunea digitală și oamenii se pot delecta cu sporturile virtuale. Acest secol este unul în care, mai mult ca oricând, sportul are o nouă șansă. Nu doar de a deveni mai îndrăgit, ci de a deveni parte din ceea ce sunt oamenii. De a căpăta importanța pe care o merită. De a fi nu doar un factor de relaxare, ci și o formă activă de susținere a vieții. Bucură-te de sport în toate modurile sale de manifestare și, mai ales, include-l în stilul tău de viață!
(P)