Sportul în aer liber reduce riscul de cancer renal la bărbaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sportul în aer liber reduce riscul de cancer renal la bărbaţi

Monden 11 Martie 2010 / 00:00 360 accesări

Exerciţiile fizice practicate în aer liber conduc la o creştere a concentraţiei de vitamina D în organism, sintetizată de piele în urma expunerii la acţiunea razelor ultraviolete, determinând o scădere a riscului de cancer renal la bărbaţi. Bărbaţii care lucrează sau care fac sport în aer liber prezintă un risc mai mic de a suferi de cancer renal, acesta putând să scadă cu până la 73%, se afirmă într-un studiu realizat de American Cancer Society. Acelaşi studiu a constatat că această reducere substanţială a riscului de cancer renal se aplică doar în cazul bărbaţilor, nu şi pentru femeile care lucrează sau fac sport în aer liber. S-a constatat, în urma acestui studiu realizat pe un eşantion de 2.500 de persoane provenind din Europa Centrală, că numărul de tipuri de cancer, inclusiv mamar, ovarian şi colorectal, era substanţial mai mic în cazul persoanelor cu o expunere mai mare la razele ultraviolete. Vitamina D, un binecunoscut agent anticancerigen, este transportată de organism către ficat şi de acolo către rinichi.

Oamenii de ştiinţă americani au monitorizat şi evoluţia cazurilor de carcinom renal (RCC), cea mai frecventă formă de cancer la rinichi, atât în SUA, cât şi pe plan mondial, timp de peste 20 de ani. O reducere a concentraţiei de vitamina D în organism, cauzată probabil de un stil de viaţă tot mai sedentar şi de numărul tot mai mare al profesiilor exercitate din interiorul birourilor, reprezintă principalul factor responsabil pentru explozia numărului de cazuri de cancer renal. Cercetătorii au monitorizat peste 2.500 de muncitori din Rusia, România, Polonia şi Cehia, care au fost împărţiţi în trei grupuri de studiu, în funcţie de expunerea la soare permisă de profesiile acestora. S-a constatat o scădere substanţială de până la 38% a riscului de cancer renal pentru voluntarii de sex masculin ale căror profesii le permit o expunere mai îndelungată la soare. În regiunile nordice, acest risc scade cu până la 73%. Însă, această scădere nu se aplică şi pentru femei: Nu există însă o explicaţie pentru diferenţele înregistrate la bărbaţi şi femei. Diferenţele biologice şi comportamentele ar putea avea un rol. De exemplu, diferenţele hormonale pot să influenţeze reacţia organismului faţă de expunerea la soare, iar în plus, bărbaţii sunt mai tentaţi să lucreze în aer liber fără să poarte tricouri.

Deşi câteva alimente conţin vitamina D, oamenii sintetizează 90% din conţinutul zilnic de vitamina D în urma expunerii la razele ultraviolete. În ciuda rezultatelor acestui studiu, medicii avertizează asupra riscurilor de producere a cancerului de piele, cauzat de o expunere prelungită la soare. Persoanele din tipul caucazian îşi sintetizează întreaga cantitate de vitamina D dintr-o zi, în urma unei expuneri directe de 10-20 de minute, fără a folosi creme de protecţie solară. Printre proprietăţile anticancer ale vitaminei D se numără şi prevenirea replicării celulelor tumorale.

Taguri articol


12