Sportul ţine diabetul la distanţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanii de prevenţie şi la Constanţa. “Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe”

Sportul ţine diabetul la distanţă!

Sănătate 15 Noiembrie 2011 / 00:00 412 accesări

Ziua Mondială de Combatere a Diabetului, celebrată ieri în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Diabet, nu a trecut neobservată la Constanţa. Liderul mondial în producţia de medicamente a lansat campania “Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe”. Potrivit organizatorilor, campania promovează practicarea de exerciţii fizice regulate ca metodă dovedită de prevenţie a diabetului şi a complicaţiilor acestuia. În acest sens, oamenii au fost sfătuiţi să alerge, să danseze, să înoate, deci să facă activitate fizică şi să-şi înregistreze rezultatele pe www.castigapascupas.ro. Toate distanţele înregistrate vor fi adunate într-un total general la nivel mondial, ilustrând modul în care mişcarea poate contribui în mod pozitiv în managementul glicemiei. „În România, campania este structurată în două etape, complementare şi concomitente, implicând atât pacienţii cu diabet, cât şi publicul larg. Prima etapă se va desfăşura în 15 centre de diabet din 14 oraşe ale ţării, printre care şi Constanţa. În fiecare dintre aceste centre, pacienţii cu diabet, selectaţi de medici pe baza riscului ridicat de a dezvolta complicaţii, vor primi pedometre puse la dispoziţie de o companie privată. Timp de o săptămână, cei aproximativ 1.000 de pacienţi vor putea să-şi contorizeze cu ajutorul pedometrelor activităţile fizice. Îşi vor calcula paşii şi/sau kilometrii parcurşi, raportând medicilor rezultatele la sfârşitul săptămânii şi înregistrându-le ulterior pe site-ul campaniei www.castigapascupas.ro.

ŞI CONSTĂNŢENII AU PRIMIT PEDOMETRE, 80 FIIND DISTRIBUITE PERSOANELOR ADULTE ŞI 60 COPIILOR

A doua etapă vizează publicul larg, toţi românii fiind invitaţi să facă mişcare şi să intre pe www.castigapascupas.ro pentru a-şi înregistra eforturile fizice.

STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE Din 2008 şi până în 2010, numărul persoanelor afectate de diabet în judeţul Constanţa a crescut de la aproximativ 19.250 de cazuri la 22.900. Şi cifra nu s-a oprit. În 2011, peste 24.000 de persoane convieţuiesc cu diabetul în judeţ, dintre care 16.485 în mediul urban, iar 7.542 în cel rural. Cea mai afectată grupă de vârstă este cea cuprinsă între 15 şi 64 de ani, totalizând peste 14.900 de cazuri. „În prezent nu există un tratament care să vindece diabetul, ci doar soluţii terapeutice care să-l ţină sub control. Însă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, caracterizat prin eliminarea sedentarismului prin activităţi fizice periodice şi o dietă în conformitate cu recomandările medicului, favorizează un trai confortabil şi fără complicaţii în rândul pacienţilor cu diabet. Promovarea acestor măsuri simple este în mod cert un angajament pe care îl materializăm implicându-ne constant în campanii educative precum cea dezvoltată de compania privată cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului”, a declarat şeful Clinicii Medicală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu.

CAUZELE DIABETULUI ZAHARAT SUNT SEDENTARISMUL, ALIMENTAŢIA NECORESPUNZĂTOARE, STRESUL ŞI FUMATUL

SFATURI UTILE: Când ţi-e sete, bea apă; Consumă zilnic micul dejun; Consumă zilnic portia ta de trei legume şi două fructe; ia-ţi zilnic porţia de 60 de minute de mişcare energică.

CAMPANIA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII Precizăm, de asemenea, că şi Ministerul Sănătăţii (MS) a demarat ieri campania sub sloganul „Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!”. Scopul campaniei este de a creşte nivelul de cunoştinte al populaţiei cu privire la: factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul); simptomele de debut ale bolii. Prevalenţa diabetului zaharat în România a crescut îngrijorător de la 1,98% în 2003 la 3,5% în prezent, au precizat, ieri, reprezentanţii MS. “Sunt circa 319 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori. În ultima perioadă, s-a constatat o creştere a incidenţei diabetului de tip 2 (cel tratat iniţial cu medicamente administrate oral, dar care, la complicaţii, duce la dependenţă de insulină - n.r.)”, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.



12