Spray nazal antidepresie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spray nazal antidepresie

Monden 03 Mai 2011 / 00:00 692 accesări

Un spray nazal cu neuropeptide reprezintă cea mai nouă metodă de tratament utilizată pentru a vindeca depresia şi stările de anxietate, efectele benefice făcându-se resimţite după numai două ore de la aplicare. Acest tip de spray, bazat pe o substanţă secretată în mod natural de către creier, acţionează în doar două ore de la aplicare, spre deosebire de cele mai multe dintre medicamentele antidepresive actuale, care au nevoie de câteva zile pentru a deveni eficiente. Lichidul este pulverizat prin nări în partea superioară a nasului şi acţionează asupra acelor zone din creier asociate cu starea de dispoziţie.

Un test clinic ce vizează gradul de fezabilitate al acestui tratament se află în desfăşurare în SUA. Cercetătorii americani afirmă că studiile viitoare vor analiza efectele pe care le generează această substanţă sintetizată de creier asupra pacienţilor care suferă şi de alte afecţiuni de ordin psihiatric, precum sindromul stresului posttraumatic. Unul dintre dezavantajele majore ale antidepresivelor actuale constă în faptul că au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a acţiona, estimată între două şi opt săptămâni. În cadrul unui studiu efectuat la Şcoala de Medicină Mount Sinai din New York, oamenii de ştiinţă au analizat felul în care acţionează acest spray nazal. Neuropeptidele sunt substanţe chimice utilizate de celulele nervoase din creier pentru a comunica între ele. Unele dintre aceste neuropeptide, în special neuropeptida Y, sunt implicate în procesul prin care creierul regularizează comportamentul şi starea de dispoziţie. Aceasta reprezintă peptida întâlnită în cantităţile cele mai mari din creierul uman şi face parte din compoziţia celulelor nervoase, alături de norepinefrină, despre care se spune că ar avea un rol determinant în regularizarea stării de dispoziţie şi a anxietăţii.

Un studiu precedent a evidenţiat faptul că stresul conduce la eliberarea în organism a acestor substanţe, iar un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Michigan afirmă că persoanele ce prezintă predispoziţie genetică pentru a avea un conţinut scăzut de neuropeptide în organism se confruntă cu un risc considerabil de a suferi de depresie. Se estimează că o femeie din patru şi un bărbat din zece vor avea nevoie de tratament contra depresiei în viitor, pe parcursul vieţilor lor.

Taguri articol


12