Sprijin din partea Papei pentru aderarea Turciei la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sprijin din partea Papei pentru aderarea Turciei la UE

Externe 29 Noiembrie 2006 / 00:00 731 accesări

Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a afirmat că a obţinut sprijin din partea Papei Benedict al XVI-lea pentru intrarea Turciei în Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută la încheierea întîlnirii sale cu Suveranul Pontif pe aeroportul din Ankara. Sprijinul acordat de Papă surprinde cu atît mai mult cu cît în anul 2004, cardinalul Joseph Ratzinger, devenit ulterior Papa Benedict al XVI-lea, unul dintre principalele personaje de la Vatican, în timpul Pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, a declarat public că admiterea Turciei în Uniunea Europeană ar fi ''o mare eroare''. Aceasta pare o încercare de mediere cu lumea musulmană, după violenta polemică declanşată de afirmaţiile sale despre violenţă şi Islam. De altfel, vizita de patru zile în Turcia este prima în Pontificatul său într-o ţară musulmană.

Gestul premierului turc Recep Tayyip Erdogan de a-l întîmpina pe Papă pe aeroport are mutiple semnificaţii, după ce negocierile dintre autorităţile de la Ankara şi Uniunea Europeană au intrat în impas. Suspendarea deocamdată parţială a negocierilor Turciei cu Uniunea Europeană a fost provocată de refuzul autorităţilor de la Ankara de a extinde acordul vamal şi în cazul Ciprului, solicitînd mai întîi ridicarea embargo-ului impus asupra Republicii Turce a Ciprului de Nord, singura pe care o recunoaşte. În primul rînd a pus capăt polemicii alimentate de informaţiile conform cărora oficialităţile turce ar fi evitat o întîlnire cu Papa Benedict al XVI-lea. Şeful guvernului a şi plecat, ieri, spre Riga, pentru a participa la summit-ul NATO din capitala Letoniei. La rîndul său, la plecarea de pe aeroportul din Roma, Papa Benedict al XVI-lea a declarat că vizita din Turcia urmăreşte "înţelegerea între culturi", subliniind că această ţară este o punte între civilizaţiile occidentale şi musulmane.

Turcia a desfăşurat un impresionant dispozitiv de securitate pentru vizita Papei, mai important decît cel dislocat cu ocazia vizitei preşedintelui american, George W. Bush, în 2004. Mai multe manifestaţii de mică amploare s-au desfăşurat, luni, în semn de protest. La Istanbul, 200 de membri ai unei formaţiuni islamiste s-au adunat în faţa Catedralei Sfînta Sofia, prezentînd o listă cu o lungime de 50 de metri cu semnături ale persoanelor care se opun vizitei Suveranului Pontif. La Ankara, alţi circa 200 de protestatari reuniţi la apelul sindicatelor l-au acuzat pe Suveranul Pontif că încearcă să îi mobilizeze pe creştini împotriva musulmanilor.

Taguri articol


12