Sprijin fără entuziasm pentru Catherine Ashton

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sprijin fără entuziasm pentru Catherine Ashton

Externe 12 Ianuarie 2010 / 00:00 326 accesări

Numeroşi eurodeputaţi şi-au exprimat sprijinul fără entuziasm şi chiar critici destul de dure la adresa noii şefe a diplomaţiei UE, Catherine Ashton, la finalul audierii sale, luni, în faţa Parlamentului European. “Nu sunt motive de entuziasm. Nu are o viziune asupra postului”, a comentat eurodeputatul conservator german Elmar Brok, subliniind totuşi că grupul său va susţine învestirea lui Catherine Ashton. “Ne aflăm într-o situaţie extraordinară, generată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care a fost atât de mult întârziată încât nu se pune problema să generăm acum o nouă criză”, a explicat el. Pentru conservatorul francez Arnaud Danjean, “Ashton a fost mai bună şi ca formă şi ca fond decât în decembrie, când s-a prezentat deja, în mod informal, în faţa eurodeputaţilor, însă mai trebuie să facă progrese, pentru că în privinţa unor aspecte precise în materie de Apărare, a avut reacţii foarte britanice, lucru îngrijorător”.

Catherine Ashton şi-a exprimat scepticismul cu privire la crearea unui cartier general militar european la Bruxelles, idee pe care Franţa o susţine fără succes, de mai mulţi ani. Şi Franziska Brantner, din partea Grupului Verzilor, a apreciat “mai degrabă negativ” prestaţia lui Catherine Ashton, subliniind că “din decembrie, nu a elaborat iniţiative sau viziuni clare”. Catherine Ashton a lăsat (chiar) să se vadă câteva lacune, spre exemplu cu privire la înfiinţarea unei mari pieţe transatlantice, lucru pe care trebuia să îl cunoască deja, în calitate de comisar pentru Comerţ, funcţia pe care a deţinut-o înainte de a fi numită şefă a diplomaţiei europene. La întrebarea deputatului francez din partea Stângii Unite Europene (GUE) Jean-Luc Melanchon pe această temă, Ashton a apreciat că termenul reprezintă o eroare de traducere şi a eludat răspunsul. “Slăbiciunea incredibilă a răspunsurilor sale este o demonstraţie a confuziei şi opacităţii politicii externe a UE” a criticat acesta din urmă, precizând că britanica a mai mărturisit şi că nu este la curent cu solicitarea unui loc pentru UE în cadrul Consiliului de Securitate. Liberalul german Alexander Lambsdorff s-a amuzat de faptul că britanica a vorbit despre “forţele UE din Afganistan”, în condiţiile în care numai câteva state europene sunt angajate acolo şi a criticat lipsa ei de ambiţie generală: “Dorim noi mai mult pentru dumneavoastră decât vă doriţi dumneavoastră”, a afirmat el în cursul audierii.

Numeroşi parlamentari au fost surprinşi de nominalizarea acesteia, având în vedere că nu are nicio experienţă diplomatică, iar unii deputaţi au contestat faptul ca o britanică, venită dintr-o ţară puternic eurosceptică, să ocupe acest post. Catherine Ashton, numită pentru un mandat de cinci ani, va prezida întâlnirile obişnuite ale celor 27 de miniştri ai Afacerilor Externe.



12